Stad

Spreuken 21:22. Waar is de wijsheid die jouw stad kan redden?

22 ‭Een wijze overwint een stad vol keurtroepen, 
‭hij verlamt de kracht waarop ze vertrouwen.

Ware wijsheid


Waar is de wijsheid die jouw stad kan redden? Heb je er al naar gezocht en het gevonden? Salomo geeft in Prediker 9 een treffend voorbeeld bij de spreuk van vandaag.

Prediker 9:14-18  / NBV
14 ‭Er was een kleine stad met weinig inwoners. Een machtig koning trok tegen het stadje op, omsingelde het en bouwde grote belegeringswerken.15 ‭Er woonde daar een man van lage afkomst, die wijs was en met zijn wijsheid de stad had kunnen redden. Maar niemand schonk aandacht aan die onbeduidende persoon.16 ‭Ik zei daarom tegen mezelf: Wijsheid is beter dan macht, maar de wijsheid van een mens van lage afkomst wordt geminacht en zijn woorden vinden geen gehoor.17 ‭Het is beter dat je luistert naar de kalme woorden van de wijzen dan naar het geschreeuw van een heerser onder dwazen.18 ‭Wijsheid is beter dan het wapengekletter van zo’n dwaas; hij alleen richt al veel goeds te gronde.

Ik werd vooral getroffen door vers 16: ‘ Wijsheid is beter dan macht, maar de wijsheid van een mens van lage afkomst wordt geminacht en zijn woorden vinden geen gehoor.’
Vaak gaat het in steden, colleges van burgemeester en wethouders, om macht en wint dat het van wijsheid en een hart dat bereid is om de minste te zijn en dienstbaar aan de stad. Daar hebben mensen van lagere afkomst geen stem, maar wellicht wel de wijsheid om de stad te redden! 
In de stad waar ik woon is het een zeer diep geworteld probleem, omdat Den Helder een marine-stad is. Binnen de marine wordt je ‘stem’ bepaald door de rang die je hebt en niet de kennis en kunde binnen je vakgebied en de talenten die je als persoon hebt ontvangen. Dat heeft tot gevolg dat besluiten genomen worden door hogere rangen die de wijsheid niet in pacht hebben, maar wel de macht. En wanneer iemand uit een lagere rang zijn stem schoorvoetend laat horen gelden uiteindelijk de strepen en niet de wijsheid van de persoon. 
Een heel kwalijk en achterhaald principe, wat wel maakt dat dit door de hele stad verweven is, omdat Den Helder een marine-stad is. Ook in kerken/gemeentes kan dit kwaad zich wortelen, wat maakt dat macht het voor het zeggen heeft in plaats van de wijsheid die God schenkt aan wie Hem liefhebben. Hoe vaak heb ik goede en wijze initiatieven in de stad niet zien stranden bij leiders van kerken/gemeentes en zijn het uiteindelijk de gelovigen ‘van lagere afkomst’ geweest die elkaar los van het instituut kerk zijn gaan opzoeken. Daar zijn heel mooie dingen uit voortgekomen die bijdragen aan het welzijn van de stad.
Bid voor je stad dat de wijsheid gevonden wordt en een stem krijgt, zodat er redding is voor de stad.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand