Omgaan met weerstand

Johannes 4:1-3 BOEK

Jezus hoorde dat de Farizeeërs ervan op de hoogte waren dat Hij meer discipelen kreeg en meer mensen doopte dan Johannes. Jezus doopte overigens niet Zelf, maar Zijn discipelen deden dat. Daarom verliet Hij Judea en ging terug naar Galilea.

 

Het lijkt wel alsof U hier van de problemen weg loopt Heer, maar dat is niet zo. Johannes had ook al vragen gekregen van mensen over de doop, omdat die zagen hij niet de enige was die doopte. Mooi om te lezen dat U niet zelf doopte, maar uw discipelen. Volgelingen van Jezus dopen. Zo heeft U het bedoeld en daar roept U ons ook toe op in het zendingsbevel. 

 

Mattheüs 28:19 BOEK

Ga er daarom op uit om alle volken tot mijn discipelen te maken. Doop hen in de naam van de Vader en van de Zoon en van de  Heilige Geest.

 

Dat is duidelijke taal. De laatste keer dat ik als discipel iemand doopte is al heel wat jaar geleden. Ik zou dat graag veel vaker willen doen. 'Heer wilt U mensen op mijn pad brengen die ik het evangelie kan uitleggen, die zich bekeren en die gedoopt willen worden.'

 

[Als jij een volgeling van Jezus bent dan heb ik de volgende vragen voor je: Wanneer heb jij voor het laatst iemand gedoopt? Wil je dat? Spreek dan het gebed uit wat ik net opgeschreven heb]

 

Nog even terug naar het onderwerp waar ik mee begon: Weglopen van problemen. U besluit weg te gaan Heer, omdat de Farizeeërs wisten dat U meer mensen doopte dan Joannes. U voorzag al dat dit voor de Farizeeërs een probleem was en daarom besloot U weg te gaan. Waarom? Omdat het uw tijd nog niet was.

 

Johannes 7:6-8 BOEK

Jezus antwoordde hun: "Het is mijn tijd nog niet. Jullie kunnen gaan wanneer je wilt, want de wereld kan jullie niet haten. De wereld haat Mij omdat Ik haar beschuldig van slechte dingen. Gaan jullie maar naar het feest. Ik ga nog niet omdat mijn tijd nog niet is aangebroken."

 

Dit is een belangrijke les voor ons als het gaat om het omgaan met weerstand en kritiek die je krijgt. En kritiek ga je krijgen als je als een discipel gaat leven door het evangelie te verkondigen, zieken te genezen en demonen uit te drijven. Daar zie ik genoeg voorbeelden van. Dat zijn allemaal tekenen van de eindtijd. Lees Mattheüs 24 maar en laat je er niet door verontrusten. 

De les is om je focus niet te verleggen naar de weerstand en kritiek, maar dicht bij je roeping te blijven. Leven als een discipel en doen wat God je opdraagt te doen. Hij zal je wel duidelijk maken wanneer het de tijd is om wel te reageren op kritiek, zoals Jezus wist wanneer het de tijd was om de kritiek juist op te zoeken. De tijd om te volbrengen waarvoor Hij gezonden was door zijn Vader. Sterven en opstaan uit de dood om het kwaad te overwinnen en de relatie tussen God en de mens weer in orde te maken. 

 

1 Petrus 3:18a BOEK

Christus heeft ook geleden. Hij is eenmaal voor onze zonden gestorven, als een onschuldige voor de schuldigen. Hij heeft dat gedaan om ons bij God terug te brengen.  

 

Blijf de focus dus houden op je roeping.

 

[Wat is jouw roeping?]

 

Johannes 4:4-9  BOEK

Hij moest door Samaria en kwam in de stad Sichar in Samaria. Deze stad lag vlakbij het stuk land dat Jakob aan Jozef had gegeven en daar was ook de bron van Jakob. Jezus was moe van het lopen en rustte uit bij de bron; dat was omstreeks twaalf uur 's middags. Er kwam een Samaritaanse vrouw water putten. Jezus vroeg of zij Hem wat te drinken wilde geven. Hij was op dat moment alleen omdat Zijn discipelen naar de stad waren om eten te kopen. "Dat begrijp ik niet", zei de vrouw verbaasd. "Ik ben een Samaritaanse en U bent een Jood. Welke Jood vraagt een Samaritaanse nu iets te drinken. 

 

Dat U niet voor weerstand wegloopt wordt hier wel duidelijk als U door Samaria heen reist. Joden en Samaritanen negeerden elkaar het liefst vanwege een diepgeworteld conflict uit het verleden. Daarom reageert de Samaritaanse vrouw zo verbaast dat Jezus haar om drinken vroeg. U gaat dat conflict niet uit de weg Heer. Uw Vader heeft de route bepaald en dat is door Samaria en langs de stad Sichar, bij de bron van Jakob. Over conflicten gesproken. Daar wist Jakob ook alles van, denkend aan zijn broer Ezau. En de relatie tussen Jozef, de zoon van Jakob, en zijn andere broers. Een familie die bol stond van weerstand en conflicten. Als je dus niet uitkijkt kunnen conflicten generaties lang blijven bestaan. Doe er dus wat aan!

 

[Kijk eens even naar jouw familie. Hoe is het daar mee gesteld? Welke conflicten moeten daar nog opgelost worden?] 

 

Daar zit U dan Heer, alleen met een Samaritaanse vrouw die de weerstanden in haar leven ontloopt en daarom op het heetst van de dag water gaat putten. Dan weet ze tenminste zeker dat er niemand anders is en hoeft ze zich niet te schamen voor de puinhoop die ze van haar leven heeft gemaakt en ziet ze geen veroordelende blikken.

Alleen met U Heer. Hoe liefdevol is dat. Als het gaat om het bespreekbaar maken van de pijnpunten in het leven van deze vrouw, dan doet U dat één op één. Eigenlijk not-done om als man alleen te zijn met een vrouw, maar daar staat U ver boven. Voor mij laat U hiermee zien dat weerstanden in de regel in besloten gesprekken opgelost moeten worden en niet over de hoofden van anderen. Een wijze les voor al diegenen die Social Media kanalen gebruiken om weerstanden en conflicten te uiten. Stop daarmee. Het is zo liefdeloos. Leer de les die Jezus hier leert en praat er persoonlijk over met degene om wie het gaat, met een hart vol liefde. En niet voordat je zelf heel goed in de spiegel gekeken hebt om eerst de balk uit je eigen oog te halen, voordat je begint aan de splinter bij een ander. 

 

Mattheüs 7:3

Waarom maakt u zich druk over een splinter in het oog van uw broeder, terwijl u niet merkt dat in uw eigen oog een balk zit?

 

En als je met Gods hulp die balk uit je eigen oog gehaald hebt en Hij maakt je duidelijk dat jij iets moet doen aan de splinter van een ander, doe dat dan met de gezindheid van Jezus: dienstbaar, nederig, gehoorzaam en de ander uitnemender achten dan jezelf.

Let dan maar eens op hoe de Heer de weerstanden en conflicten weg kan nemen en kan omdraaien tot iets heel moois. Zelfs wanneer ze diepgeworteld in de generaties van jouw familie zitten. Voor de Heer geen enkel probleem. Hij is een Bevrijder, groot van kracht. Dat gaan we zien in het vervolg van deze wonderlijke ontmoeting met de Samaritaanse vrouw. 

 

[Bid met geloof voor de weerstanden en conflicten waar jij mee te maken hebt] 



 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd