Levend water stroomt

Johannes 4:15-18 BOEK

De vrouw zei: "Here, geef mij van dat water, dan zal ik nooit meer dorst krijgen en hier geen water meer hoeven te putten." Jezus zei: "Ga uw man eens halen." "Ik heb geen man", antwoordde de vrouw. "Dat is waar", zei Jezus. "U bent vijf keer getrouwd geweest en de man met wie u nu samenleeft, is uw man niet."

 

We zien hier het levende water zijn eerste werk doen in het leven van de Samaritaanse vrouw. Het brengt aan het licht wat er niet in orde is in haar leven, met als doel te reinigen en te zuiveren.

Dat is wat de Heilige Geest ook bij ons doet Heer. Actief, krachtig en doeltreffend aan het licht brengen hoe het er voor staat in ons leven. Dat kunnen we misschien verbergen voor andere mensen, maar niet voor U.

Het hart van de Samaritaanse vrouw staat open voor het levende water (=actief, krachtig en doeltreffend voor alle volken). Ze noemt U hier geen 'Jood' meer, maar 'Here'. Here is een eretitel wat duidelijk maakt dat ze respect voor U had Heer en wilde luisteren. Er is duidelijk een proces gaande waarbij haar denken gevormd wordt door een steeds beter besef van wie U bent Heer.

Dat is wat U in ons leven ook doet Heilige Geest. Wijzen op Jezus en er voor zorgen dat we Hem beter gaan leren kennen.

'Geef ons een diep verlangen naar uw Woord, zodat we zullen groeien in de relatie met U Heer.'

 

Efeziërs 4:15

Dan zullen wij vol liefde de waarheid volgen en alleen doen wat waar is, en zo steeds meer één worden met Christus, die het hoofd is van het lichaam, de gemeente.

 

Waarheid, daar gaat het ook over in het gesprek met de Samaritaanse vrouw. U sprak de waarheid over haar leven Heer en hetzelfde doet de Samaritaanse vrouw. Ook zij spreekt de waarheid als ze zegt: 'Ik heb geen man'.

Alleen als de waarheid gesproken wordt kan het levend water zijn werk doen. Aan ons om in de waarheid te leven. Over en uit met de geheimen in ons leven die we verbergen voor anderen, maar nooit kunnen verbergen voor U. Stoppen met doen waarvan we zeker weet dat het niet uw wil is Heer.

 

Romeinen 13:12-14

De nacht is bijna voorbij, dan breekt de dag aan. Houd dus op met wat het daglicht niet kan verdragen. Doe voortaan alleen maar wat gezien mag worden. Leef zuiver, zoals het hoort. Doe niet mee aan allerlei uitspattingen, waarbij eten, drank en seks centraal staan. Maak geen ruzie en wees niet jaloers. Laat je leven beheerst worden door de Here Jezus Christus en geef niet toe aan verkeerde verlangens, die in je opkomen.

 

Duidelijke taal Heer. Spreek uw waarheid over ons leven en leer ons de waarheid te spreken over ons leven.

En als er nog duistere zaken zijn waar we ons niet van bewust zijn, breng die dan in het licht, zodat we ze in het licht kunnen brengen.

 

[Heb jij duistere geheimen die je verbergt voor je omgeving? Wordt dan wakker en kap er mee. Breng ze in het licht bij God en bij iemand die je vertrouwt. Laat het levend water van Gods Geest actief, krachtig en doeltreffend door je heen stromen.]

 

Johannes 4:19-24 BOEK

"Here", zei de vrouw tegen Hem. "U moet een profeet zijn! Op welke plaats moeten wij God eigenlijk aanbidden? Hier op de berg Gerizim zoals onze voorouders altijd deden of in Jeruzalem zoals de Joden zeggen?"

Jezus antwoordde: "Geloof Mij, er komt een tijd dat de mensen de Vader niet zullen aanbidden op de Gerizim en ook niet in Jeruzalem. U aanbidt blindelings, want u kent God niet. Wij weten wie wij aanbidden. Wij kennen God. De Redder van de wereld komt uit het Joodse volk. Het gaat er niet om wáár wij de Vader aanbidden, maar hóe wij Hem aanbidden. Echte aanbidding is geestelijk en zuiver. De Vader zoekt mensen die Hem zo aanbidden. God is Geest en wij kunnen Hem alleen aanbidden als onze aanbidding geestelijk en oprecht is.

 

De Samaritaanse vrouw is duidelijk onder de indruk van uw inzicht in haar leven en noemt U hier een 'profeet', iemand die door de Geest van God de wil van God bekend maakt en mensen aanspoort om Zijn weg te gaan. Van 'Jood' werd het 'Here' en van 'Here' nu 'profeet'. Ze gaat steeds meer van U ontdekken Heer. Reden voor haar om het gevoelige punt tussen de Joden en Samaritanen aan te snijden; de tempel. Daar lezen we meer over in Ezra 4. De Samaritanen mochten niet meebouwen aan de herbouw van de tempel, omdat ze voortgekomen waren uit gemengde huwelijken tussen Joden en heidense volken. Een diepgeworteld conflict tussen Joden en Samaritanen ontstond, ging door de generaties door en is hier nog steeds zichtbaar.

U laat hier het levende water het volgende werk doen. Door de Heilige Geest actief, krachtig en doeltreffend laten zien waar het werkelijk om gaat als je het over de tempel hebt; aanbidding.

De Samaritanen aanbidden God blindelings, zonder Hem echt te kennen. Oorzaak: de gemengde huwelijken.

Blindelingse aanbidding ontstaat wanneer je het leven met de Heer vermengd met het leven met de wereld. Dan ontstaan er verborgen zonden en/of diepgewortelde conflicten die maken dat onze aanbidding geen ware aanbidding meer is.

U bent gekomen Heer Jezus om dat op te lossen. U heeft ons diepgewortelde conflict met uw Vader opgelost en U heeft de macht van de zonde verbroken. Ik leef wel in deze wereld, maar ben niet van deze wereld. Ik ben van U.

 

1 Petrus 3:18 BOEK

Christus is eenmaal voor onze zonden gestorven, als een onschuldige voor de schuldigen. Hij heeft dat gedaan om ons bij God terug te brengen. Maar hoewel zijn lichaam gestorven is, is het door de Geest weer levend gemaakt.

 

Als je dat gelooft is er geen conflict meer en heeft de zondemacht het niet meer voor het zeggen. Dan kan er actieve, krachtige en doeltreffende aanbidding komen vanuit de Heilige Geest die onze ziel en ons lichaam doorstroomt, zodat ware aanbidding zichtbaar wordt door wat we doen en hoorbaar door wat we zeggen en zingen. Dat is ware aanbidding die U raakt Heer. Levende aanbidding door de Geest. Daar bent U naar op zoek en dat wordt, door het levende water dat aan het stromen is, zichtbaar in en door ons, zoals het ook zichtbaar gaat worden in het vervolg van de ontmoeting met de Samaritaanse vrouw en is geworden in de relatie tussen de Joden en Samaritanen, na uw dood, opstanding en hemelvaart Heer.


Handelingen 8:25a BOEK

Petrus en Johannes verzekerden de Samaritanen dat zij hen als broeders erkenden.


[Drie vragen: 1) Is het diepgewortelde conflict tussen God en jou al opgelost? 2) Zijn er nog andere diepgewortelde conflicten en/of zonden in je leven die je op moet ruimen? 3) Hoe is het gesteld met jouw aanbidding?]





Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand