Levend water zichtbaar

Johannes 4:25-26 BOEK

De vrouw zei: "Ik weet dat de Christus komt (HSV Ik weet dat de Messias komt); Hij zal ons Gods boodschap precies vertellen." Jezus antwoordde haar: "Ik ben de Christus (HSV Ik ben het)."

 

Het levend water gaat nu echt stromen Heer. Nu ziet de Samaritaanse vrouw wie U werkelijk bent; de Messias! Van Jood, naar Here, naar profeet, naar Messias.

Dat is wat U bovenal bent Heer; Messias. De Redder van de wereld die ons Gods boodschap precies vertelt, namelijk:

'Ik houd zoveel van de wereld en ook van jou, dat ik mijn Zoon gegeven heb, zodat een ieder die in Hem gelooft niet verloren gaat maar eeuwig leven heeft.'

Bij de Samaritaanse vrouw komt deze boodschap binnen.

 

[Is deze boodschap bij jou binnengekomen?]

 

Johannes 4:27 BOEK

Op dat moment kwamen Zijn discipelen eraan. Zij vonden het vreemd dat Hij met een vrouw sprak, maar geen van hen zei er iets van.

 

De omstandigheden waren ongebruikelijk en ongepast. Jezus alleen en in gesprek met een vrouw. Toch zeggen ze er niets van, omdat ze waarschijnlijk haarfijn doorhebben dat er hier iets bijzonders gebeurd is. Een verloren ziel wordt gered. Dan doen de omstandigheden er niet toe Heer. Als we de Geest actief, krachtig en doeltreffend zien werken, doet het er niet toe wat mensen er van zeggen, denken en/of vinden. Dan is het beter om te zwijgen en de Geest te laten werken. Zie wat er gebeurt:

 

[Wanneer had jij beter kunnen zwijgen?]

 

Johannes 4:28-30 BOEK

De vrouw liet haar kruik bij de put staan en ging de stad in. "Kom mee!" riep zij naar de mensen. "Er is een Man Die mij wist te vertellen wat er in mijn leven gebeurd is. Zou Hij de Christus kunnen zijn?" De mensen liepen de stad uit om Hem te zien.

 

Eerst zagen we hoe het levende water het leven van de Samaritaanse vrouw zuiverde door de waarheid aan het licht te brengen. Toen hoe het levende water ons leert aanbidden in geest en in waarheid (zie vorige overdenking). Hier stroomt het levende water als een fontein uit de Samaritaanse vrouw door het getuigenis dat ze deelt en de oproep om mee te gaan naar Jezus. Waar is die vrouw gebleven die op het heetst van de dag water ging putten om alle mensen te ontwijken? In de stad, midden tussen de mensen! Haar oude leven heeft ze bij de put achtergelaten, bij Jezus. Daar getuigt haar kruik van. Ze is opgestaan in een nieuw leven zonder angst en schaamte en vol van de ontmoeting met Jezus.

 

2 Corinthiërs 5:17 BasisBijbel

Want ieder mens die één geworden is met Christus, is door God helemaal nieuw gemaakt. De oude mens is verdwenen. Er is een hele nieuwe mens ontstaan.

 

[Wat is jouw getuigenis?]

 

Johannes 4:31-33 BOEK

Ondertussen vroegen de discipelen of Jezus iets wilde eten. "Nee",  zei Hij. "Ik heb al iets anders. En jullie weten niet wat het is." "Zou iemand Hem iets te eten hebben gebracht?" vroegen ze aan elkaar.

 

Als je levend water wilt zien stromen, moet je niet op de omstandigheden letten. Alleen de Heilige Geest kan je het levende water laten zien. Dat proces heeft duidelijk nog niet plaatsgevonden in uw leerlingen Heer. Logisch, want de Pinksterdag is ook nog niet aangebroken. 'Leer ons Heer, met geestelijke ogen te kijken en te zien hoe levend water stroomt in en door ons en anderen.'

 

[Wat zie jij de Geest doen in jouw leven en dat van anderen om je heen?]

 

Johannes 4:34-38 BOEK

Jezus antwoordde: "Mijn voeding is het doen van de wil van God, Die Mij gezonden heeft, en het volbrengen van Zijn werk. Zegt men niet dat er pas vier maanden na de zaaitijd geoogst kan worden? Maar kijk eens rond! Overal liggen de velden rijp om te oogsten. De maaier krijgt zijn loon al en brengt mensen in Gods koninkrijk. Nu zijn de zaaier èn de maaier blij. Want de één zaait en de ander maait. Ik heb jullie erop uitgestuurd om te maaien wat je niet hebt gezaaid. Anderen hebben het voorbereidende werk gedaan en jullie mogen de oogst binnenhalen."

 

 

U leert uw leerlingen hier met geestelijke ogen te kijken naar wat er gebeurt in deze Samaritaanse stad. Het Woord is het zaad en dat heeft U gezaaid in het hart van de Samaritaanse vrouw. De leerlingen mogen helpen om de grote oogst van nieuwe gelovigen binnen te halen. Dan let je niet meer op de omstandigheden en verdwijnt elke honger en dorst, want je mag gaan doen waar God je voor geroepen heeft.

 

Mattheüs 28:19-20 BOEK

Ga er daarom op uit om alle volken tot mijn discipelen te maken. Doop hen in de naam van de Vader en van de Zoon en van de Heilige Geest. Leer hen altijd te doen wat Ik u heb gezegd. En vergeet dit niet: Ik ben altijd bij u, tot het einde van de tijd.

 

Daar worden we samen blij van Heer!

 

Johannes 4:39-42 BOEK

Veel mensen uit de Samaritaanse stad geloofden in Jezus. Zij waren daarvan overtuigd omdat de vrouw vertelde dat Hij precies wist wat er in haar leven gebeurd was. Toen zij bij Hem kwamen, vroegen zij of Hij bij hen bleef. Hij bleef nog twee dagen. Er gingen nog veel meer mensen in Hem geloven. "Wij geloven nu ook in Hem", zeiden zij tegen de vrouw, "maar niet alleen door wat u ons hebt verteld. We hebben Hem nu zelf gehoord. Wij weten dat deze Man werkelijk de Redder van de wereld is."

 

Het machtige slotstuk van deze wonderlijke ontmoeting Heer. Het levend water is zichtbaar geworden en heeft nieuw leven gebracht in al die mensen die tot geloof kwamen. Waar het getuigenis van de Samaritaanse vrouw de aanzet was, verdwijnt ze nu naar de achtergrond. Het gaat uiteindelijk om U Heer Jezus. Het is uw Woord dat gesproken wordt. Het gaat niet om ons, niet om mij. U bent de Redder van de wereld.

 

'Heer, vul ons met uw Geest

en laat het levend water actief, krachtig en doeltreffend door ons heen stromen,

zodat wij gezuiverd worden,

onze aanbidding uit de juiste bron voortkomt

en ons getuigenis mensen bij U brengt,

zodat nieuw leven ontstaat

en het levende water door uw Geest ook door hun heen gaat stromen.'


[Als dit ook jouw gebed is, bid het dan voor jezelf]


Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand