Lijntje naar boven

Johannes 1:49, BOEK

’Kent U mij dan?’ vroeg Nathanaël verbaasd. Jezus antwoordde: ‘Voordat Filippus je vroeg mee te gaan, zag Ik je al onder de vijgenboom zitten.’

 

‘Heer, U ziet alles van mij, U kent mij helemaal zoals ik ben.‭ ‭U weet het als ik zit en als ik weer opsta, vanuit de hemel weet U wat ik denk.‭ ‭‭U ziet waar ik heen ga en weet wanneer ik ga liggen. 

Alles wat ik doe, is voor U bekend.

Woorden uit Psalm 139 en ze zijn zo waar. Dat bewijst U hier. Voor de één een beklemmmende gedachte, omdat we voor U niets kunnen verbergen. Voor de ander een bevrijdende wetenschap, omdat U van ons houdt en het beste met ons voorheeft. Ik hoor bij die laatste groep Heer en verlang er naar dat U geëerd wordt tot in het diepst verborgene van mijn wezen.

 

Psalmen 51:8a, BOEK

En U wilt dat uw waarheid 

wordt nagevolgd, tot diep in mijn hart. 

 

[Als jij dit ook wil, zeg het dan tegen God]

 

Johannes 1:50-51, BOEK

‘Meester,’ zei Nathanaël, ‘U bent de Zoon van God! De koning van Israël!’‭ ‭Jezus antwoordde: ‘Dat geloof je omdat Ik zei dat Ik je onder de vijgen­boom zag zitten? Je zult nog grotere daden zien!

 

Zie daar de omslag bij Nathanaël Heer. Kan uit Nazareth iets goeds komen? Jazeker, een Meester, een leraar, wat in het Hebreeuws ‘aanvoerder’ betekent. Daar wil je achteraan! 

De vraag in deze twee verzen is: 'Waarom geloof je?' Nathanaël geloofde, omdat Jezus een wonderbaarlijke uitspraak deed. Hij had hem al zien zitten onder de vijgenboom, terwijl Hij er helemaal niet bij was. 

Sowieso is het opvallend hoeveel mensen gingen geloven omdat U wonderen en tekenen deed Heer. 

Is dat ook waarom ik geloof?

 

[Denk eens na over de vraag, 'Waarom geloof ik (niet)?' en praat daar eens over met God]

 

Ik geloof om een aantal redenen:

  • God houdt heel veel van mij en ik van Hem. Daarom geloof ik.
  • God - de Vader, de Zoon en de Heilige Geest - is de hoogste macht in hemel en op aarde. Daarom is God mijn aanvoerder. Wat er gebeuren gaat in de toekomst ligt in Zijn hand. Geloven in God is deel uitmaken van die toekomst. Daarom geloof ik.
  • Ik wilde verlost worden van de invloed die de macht van het kwaad heeft op de mensheid, dus ook had op mij. Jezus heeft de macht van het kwaad overwonnen door op te staan uit de dood. Geloven in Jezus is bevrijd zijn van de macht van het kwaad. Daarom geloof ik.

 

Johannes 1:52 BOEK

Werkelijk, jullie zullen zelfs de hemel open zien en de engelen van God die heen en weer gaan tussen God en Mij. 

 

In geloof zie ik voor me hoe het straks zal zijn Jezus, als U terug komt en de machten van het kwaad deze donkere wereld niet langer meer zullen tiranniseren. Want waar U bent is de hemel. Dan bent U hier en zal er een duizend jarig Vrederijk zijn met een rechtstreekse verbinding tussen U en de Vader.

Nu is die rechtstreekse verbinding alleen mogelijk voor de gelovigen, omdat voor de ongelovigen de hemelse gewesten tussen de hemel en aarde in zitten. In die hemelse gewesten zijn de machten van het kwaad te vinden en die doen er alles aan om de mensheid niet in verbinding met God te laten komen. U bent nu in de hemel Heer Jezus en maakt dwars door die hemelse gewesten rechtstreeks verbinding met de Heilige Geest die in de gelovigen woont. Daarom kunnen alleen gelovigen in verbinding staan met de hemel. Ook ik heb dat 'lijntje naar boven'!

Maar er komt dus een tijd, en dat zegt U hier tegen Nathanaël, dat de kwade machten in de hemelse gewesten er niet meer zijn, omdat U daarmee afgerekend heeft. Dan bent U hier op aarde met alle gelovigen samen en is de hemel dus op aarde, omdat U er bent. Wat een geheimenis, ik zie het in geloof al voor me, net als Jakob, die het lang geleden al in een droom zag.

 

Genesis 28:12-15

Hij droomde en zag een ladder die vanuit de hemel naar de aarde liep. Engelen van God klommen op en neer langs de ladder. Boven aan de ladder stond de Here. 'Ik ben de Here,' zei Hij, 'de God van Abraham en van uw vader Isaak. De grond waarop u ligt , is van u! Ik zal hem u en uw nakomelingen geven. Want uw nageslacht zal talrijk zijn als het stof. Zij zullen het land bewonen  van oost naar west en van zuid naar noord. Alle volken op aarde zullen via u en uw nageslacht worden gezegend. 

Ja, Ik zal bij u blijven en u beschermen, waar u ook gaat of staat. Ik zal u veilig terugbrengen naar dit land en voortdurend aan uw zijde blijven, net zo lang tot Ik alles heb gegeven wat Ik u heb beloofd.'

 

Sinds die tijd heeft U al heel veel gegeven Vader. Het grootste geschenk tot nu toe is uw Zoon Jezus, de Redder van de wereld. Ik zie uit naar zijn wederkomst en de hemel die dan op aarde zal zijn.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Strijd

Omgaan met weerstand