De eer van Uw huis

Johannes 2:12-13 BOEK

Hierna ging Hij met Zijn moeder, broers en discipelen naar Kapernaüm, maar zij bleven daar niet lang. Weldra zou het Joodse Paasfeest beginnen. Daarom vertrok Jezus naar Jeruzalem.

 

Met de hele familie en uw leerlingen naar Kapernaüm Heer. Een liefhebbende moeder die weet wie U bent en broers die nog niet geloofden dat U de Messias was en waarschijnlijk eerst wilden afwachten tot het bewijs geleverd was. De bruiloft in Kana had hun niet overtuigd.

 

Johannes 7:5 BOEK

Want ook zijn broers geloofden niet dat Hij de Christus was.

 

[Neem de tijd om te bidden voor je familie en speciaal diegenen die nog niet geloven. Bid dat de Heilige Geest in hun gedachten gaat broeden, verbreek blokkades van religie, redenatie, egoïsme, welvaart en waar je ook door de Geest bij bepaald wordt. Bid dat God mensen op hun pad brengt die ze van Hem vertellen en zegen ze.]

 

Dank U wel dat mijn ongelovige familieleden U gaan leren kennen, omdat dit een gebed is naar uw wil. Soms heeft het even tijd nodig, maar het gaat gebeuren!

 

1 Johannes 5:14-15 BOEK

Wij weten dat Hij naar ons luistert als wij Hem iets vragen wat met Zijn wil overeenstemt. En als wij weten dat Hij naar ons luistert, mogen wij er ook zeker van zijn dat Hij ons geeft wat wij Hem vragen.

 

Zo is het uiteindelijk ook goed gekomen met uw broers Heer.

 

Handelingen 1:14 BOEK

Voortdurend baden zij eensgezind met elkaar, samen met de vrouwen die met Jezus waren meegekomen, zijn moeder Maria en zijn broers.

 

U bent maar kort in Kapernaüm, omdat U bij het Paasfeest in Jeruzalem wil zijn Heer. Het feest van de bevrijding uit de slavernij in Egypte. Schaduwbeeld van waarom U bent gekomen. U heeft ons een bevrijding gegeven die veel dieper gaat. Niet bevrijd van een wereldse heerser, maar bevrijd van de zonde, van de macht van de overste van deze wereld, satan. 

 

Romeinen 6:10 BOEK

Door Zijn sterven heeft Hij de macht van de zonde eens en voor altijd gebroken.

 

[Dank Jezus daarvoor] 

 

Wat wel verdrietig is Heer, is dat het een Joods Paasfeest geworden is. Zo heeft U het nooit bedoeld toen U de feesten instelde.

 

Leviticus 23:5a 

Het Pascha van de Here.

 

Dus niet van de Joden. Zij hebben het naar hun eigen believen ingevuld met alle gevolgen van dien. Zijn wij dan beter Heer. Echt niet! Kijk ik naar Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart, Pinksteren en Kerst, dan hebben wij daar als mensen ook flink aan gesleuteld. Keizer Constantijn die alles overhoop gooide in de 3e eeuw, de commercie die er van alles en nog wat van maakt en veel kerken die afgedwaald zijn van de Bron van al deze feesten. Waar gelovigen U niet meer volgen Heer en er prachtige theatervoorstellingen gehouden worden. De Nederlandse feesten in plaats van de feesten van de Heer. Breng ons terug naar de Bron Heer, naar U. Laat ons weer zien hoe U het bedoeld heeft. Ruk ons los van al de wereldse invloeden die ons leven en het leven van uw gemeente ingeslopen zijn. 

 

[Kijk naar je eigen leven en dat van de kerk waar je deel van uitmaakt (als dat het geval is) en vraag de Heilige Geest je duidelijk te maken welke wereldse invloeden er ingeslopen zijn. Belijd het aan de Heer en maak keuzes] 

 

Johannes 2:14-17 BOEK

Op het tempelplein zag Hij handelaars die runderen, schapen en duiven verkochten en geldwisselaars die achter hun tafeltjes zaten. Hij knoopte een paar stukken touw aan elkaar en joeg hen daarmee met hun dieren de tempel uit. Het geld van de wisselaars gooide Hij op de grond en hun tafeltjes gooide Hij omver. Tegen de duivenverkopers zei Hij: "Eruit! Het huis van mijn Vader is geen markt!' Dit herinnerde de discipelen aan wat er geschreven is: "Ik wil alles doen voor de eer van Uw huis (HSV "De ijver voor Uw huis heeft mij verslonden)."

 

Stel je voor dat je ouders voor een langere tijd niet meer in hun huis wonen. Ze zijn naar het buitenland vertrokken, maar gaan een keer terug komen. In de tussentijd is je ouderlijk huis gekraakt en hebben de krakers er een puinhoop van gemaakt en de boel flink verbouwd. Jij komt daar aan en ziet dat. Wat zou jij doen?

 

Lang geleden bent U uit uw aardse huis, de tempel, vertrokken Heer. We lezen dat in Ezechiël.

 

Ezechiël 10:19 

En terwijl ik toekeek, vlogen de cherubs met hun wielen naast zich naar de oostelijke poort  van de tempel. De heerlijkheid van de God van Israël bleef boven hen. 

 

Zo vertrok U op uw hemelse troonwagen uit de tempel, omdat het volk er een puinhoop van gemaakt had door al de afgoderij die er plaatsvond. U bent er ook nooit meer teruggekomen. Met de  tempel die U hier schoonveegt Heer, is het niet veel beter gesteld. De tempel die Nehemia herbouwd heeft, met daarbij nog een heleboel aanbouw van een goddeloze, wrede Herodes. Een tempel en een feest waar de handelaren bezit genomen hebben van uw huis. Maar het blijft wel uw huis Heer! Daarom deze tempelreiniging en die aan het eind van uw leven op aarde waar we in de andere evangeliën over lezen. U wilde alles doen voor de eer van uw Vaders huis, Uw huis!

Zo is het ook met ons leven gegaan Heer. Toen U de mens schiep blies U uw levensadem in de mens en woonde U daar in de mens. De mens koos er echter voor kennis te krijgen van goed èn kwaad. Het kwaad kwam dus in de mens en daardoor wilde U er niet langer wonen. Er ontstond een leegte in de mens door de zonde. U was daar niet meer.

 

Romeinen 3:23

Alle mensen hebben gezondigd en missen daardoor Gods nabijheid.

 

Toch blijven wij wel het huis van de Heer, want U bent onze Schepper en wil graag in ons wonen! Daarom wilde U er alles aan doen Heer Jezus om de macht van de zonde in ons te verbreken, zodat uw Geest er weer kon wonen. 'De ijver voor Uw huis heeft U verslonden' Heer. Verslonden betekent in de grondtekst: 'Het leven gekost.' 

Onze redding heeft U het leven gekost. U woont in mij. Zo is hersteld wat U ooit zo mooi gemaakt had. Wat een genade! Ik buig diep voor U Koning Jezus!

 

[Neem de tijd om tegen Jezus te zeggen wat je zeggen wilt]



Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand