De Bruiloft

Johannes 2:1-2 BOEK

Twee dagen later (HSV ‘op de derde dag’) was er een bruiloft in het dorp Kana in Galilea. Jezus’ moeder was er, en ook Jezus en zijn leerlingen waren uitgenodigd.

 

Op de derde dag bent u op een bruiloft Heer. Uw eerste wonder op een bruiloft. Hoe bijzonder, want als U terug komt eindigt de tijd ook met een bruiloft, de bruiloft van het Lam.

 

Openbaringen 19:7 BOEK

Laten we blij zijn en juichen en Hem eren, want de tijd van de bruiloft van het Lam is aangebroken en zijn bruid staat klaar.

 

Wij zijn de bruid Heer, de gemeente, de gelovigen. U bent de Bruidegom Jezus en we zien uit naar het moment dat U ons komt halen. Dank U dat ik daar bij mag horen.

 

[Hoor jij daar ook bij? Zo ja, dank God daar dan voor. Zo nee, geloof!]

 

Als ik aan de derde dag denk, dan denk ik aan uw opstanding. Op die derde dag kregen we een groot geschenk. Vrijheid en een nieuw leven. 

Drie, het getal van de volheid! 

De macht van het kwaad is overwonnen. Uw bloed heeft ons vrijgemaakt!

 

Efeziërs 1:7 BOEK

Gods Zoon heeft zijn leven en zijn bloed gegeven om ons van de zonde te verlossen. Alles wat wij hebben misdaan, is ons daardoor vergeven. Wat een rijke genade!

 

Wat U hier op de bruiloft in Kana doet is een schaduwbeeld van uw grootse plan, de bruiloft van het Lam.

 

Johannes 2:3-5 BOEK

Op zeker ogenblik raakte de wijn op. Jezus’ moeder hoorde het en ging het Hem vertellen. ‘Laat Mij met rust,’ antwoordde Hij. ‘Het is mijn tijd nog niet.’

Zijn moeder zei tegen de bedienden: ‘Doe wat Hij u zegt.’

 

Met zeer goede bedoelingen kwam uw moeder naar U toe Heer Jezus. Het lijkt hard wat U zegt, maar het laat zien dat er voor U maar één ding belangrijk is; het doen van de wil van uw Vader. 

Dat Maria dit begreep wordt duidelijk in haar opdracht naar de bedienden: ‘Doe wat Hij u zegt.’

Dat is ook de opdracht die wij hebben; doen wat U zegt. En  alles wat U gezegd en gedaan heeft komt van de Vader. 

 

Johannes 8:28b BOEK

Dan zal het duidelijk zijn dat Ik niet mijn eigen wil doe, maar alleen zeg wat de Vader Mij geleerd heeft.

 

Maak mij en maak ons los Heer, van wat andere mensen van ons willen, zeggen en vinden. Leer ons uw wil te doen.

 

Psalm 40:8a BOEK

Mijn hele hart verlangt ernaar uw wil te doen, mijn God.

 

[Als dat ook jouw verlangen is, zeg dat dan tegen God]

 

Johannes 2:6-9 BOEK

Er stonden zes grote aarden kruiken, elk met een inhoud van zo’n 100 liter. Die werden bij bepaalde gelegenheden met water gevuld, zodat men zich volgens de Joodse voorschriften kon wassen.

Jezus zei tegen de bedienden: ‘Vul al die kruiken met water.’ (HSV ‘En zij vulden ze tot aan de rand’)

Toen zij dat gedaan hadden, zei Hij: ‘Schep er nu wat uit en laat de ceremoniemeester ervan proeven.’ Zij gaven ervan aan de ceremoniemeester, die niet wist wat er gebeurd was.

Hij proefde van het water dat wijn was geworden en riep de bruidegom.

 

U heeft de wil van uw Vader gedaan Heer Jezus en uw bloed gegeven voor ons, toen U stierf aan het kruis. Het water reinigt ons van het vuil dat aan ons kleeft en uw bloed reinigt ons van alle zonden.

Zo worden deze kruiken prachtige schaduwbeelden van wat U voor ons gedaan heeft Heer.

 

1 Johannes 1:7 BOEK

Maar als wij in het licht van God leven, zoals Hijzelf in het licht is, dan zijn wij één met elkaar en wast het bloed van Zijn Zoon Jezus ons schoon van al onze zonden.

 

Zoals de Joodse bruidegom de huwelijks verbintenis (Ketoeba) met zijn bruid bezegelde met het samen drinken uit een beker met wijn, zo heeft U lang geleden de huwelijks verbintenis met ons, uw bruid, gesloten met uw eigen bloed.

Zoals de Joodse bruidegom de beker achterliet bij de bruid, toen hij wegging om een huis te bouwen om straks samen in te wonen, zo heeft U de beker bij ons achtergelaten en mogen wij die drinken totdat U terugkomt om ons op te halen voor de bruiloft van het Lam. En we hoeven ons geen zorgen te maken, want er is meer dan genoeg wijn.

 

1 Corinthiërs 11:26 BOEK

Want zo dikwijls gij dit brood eet en de beker drinkt, verkondigt gij de dood des Heren, totdat Hij komt.

 

Johannes 2:10-11 BOEK

Hij zei tegen hem: ‘Wat een lekkere wijn! Hoe is het mogelijk! Iedereen schenkt eerst de goede wijn en als de mensen dronken beginnen te worden, pas de minder goede. Maar u hebt de beste wijn voor het laatst bewaard.

Zo liet Jezus in Kana in Galilea voor het eerst zien wie Hij was. Daar toonde Hij zijn grootheid en zijn leerlingen geloofden in Hem.

 

Hoe het mogelijk is? Alles is mogelijk voor degene die gelooft!

 

Markus 9:22b-23, BOEK

Heb medelijden met ons en doe iets als U kunt.’‭ ‭23‭ ‭‘Als U kunt?’ vroeg Jezus. ‘Voor wie gelooft, is alles mogelijk.’

 

Voor U is niets onmogelijk Heer en voor ons ook niet, als wij geloven. Heer, ik geloof! Laat de tekenen en wonderen mij volgen, zoals U belooft in uw Woord.

 

Markus 16:17-18, BOEK

De mensen die het geloven, zullen hieraan te herkennen zijn: zij zullen in mijn naam boze geesten verjagen, zij zullen in nieuwe talen spreken,‭ ‭zij zullen slangen kunnen vastpakken, en als zij iets giftigs drinken, zal hun dat geen kwaad doen, zij zullen zieke mensen de handen opleggen en genezen.’

 

[Als jij ook gelooft, net als de discipelen, spreek dat dan uit naar God en ga staan op de belofte uit Marcus 16:17-18]

 

U doet niet wat iedereen doet en vanzelfsprekend vindt. U voert uw plan uit en bewaart het beste voor het laatst. Ik zie uit naar het moment dat we de nieuwe wijn met U zullen drinken in het Koninkrijk van uw Vader.’ 

 

Mattheüs 26:29, BOEK

29‭ ‭Let op mijn woorden: Ik zal geen wijn meer drinken tot de dag dat Ik met jullie nieuwe wijn zal drinken in het Koninkrijk van mijn Vader.’




Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand