Schat

Spreuken 21:20. Hoe zuinig ben jij op je schat?

20 ‭Een wijze heeft een kostbare schat aan olie in huis, 
‭een dwaas verkwanselt hem.

Schatten.


Een spreuk waar heel veel over te zeggen is. Neem je hem letterlijk dan is het de aanmoediging om zuinig te zijn op je meest kostbare bezit en dat niet te verkwanselen. Als het om geld gaat, hoedt je er dan voor dat je het te pas en te onpas uitgeeft aan van alles en nog wat, maar zorg voor voldoende ‘voorraad’ voor het moment dat je het echt nodig hebt. Het ultieme voorbeeld van hoe het niet moet is het verhaal van de verloren zoon uit de Bijbel. Hij verkwanselde zijn erfdeel, had uiteindelijk niets over en moest schoorvoetend terug naar zijn vader.
Dat doet mij denken aan de fietsen die ik als kind had. Mijn opa had de gewoonte zijn kleinkinderen een fiets te geven als dat nodig was. Ik was daar niet bepaald zuinig op en roste die fietsen af. Tot ik zelf een fiets kocht van mijn eigen geld. Wat was ik er zuinig op!
Daar zit een heel belangrijke les in verborgen. De rijkdom van een leven met God krijg je niet als een erfenis van je ouders, maar daar investeer je zelf in. Dat zijn schatten die je zelf verzameld hebt.

MattheĆ¼s 6:20  / NBV
20 ‭Verzamel schatten in de hemel, daar vreten mot noch roest ze weg, daar breken geen dieven in om ze te stelen.

Verzamelen betekent hier in de grondtekst: ‘Van dag tot dag zodanig leven, dat het geluk toeneemt’.
Het geluk wat God geeft is het kostbaarste bezit, de olie van een kind van God. Olie is in de Bijbel het beeld van de Heilige Geest. Van dag tot dag leven in verbondenheid met de Heilige Geest maakt dat je voorraad olie voldoende is om straks, wanneer de Bruidegom, Jezus Christus, terugkomt om zijn bruid, de gemeente, op te halen, klaar te staan en deel te kunnen uitmaken van dat fantastische bruiloftsfeest. Doe je die investering niet, dan loop je het risico dat je te laat bent voor het feest, net als de dwaze maagden (gelovigen) die wel olie hadden, maar niet voldoende. Hoed je daarvoor! Verzamel van dag tot dag schatten door Gods Woord te lezen en laten inwerken op je leven door de leiding en de kracht van de Heilige Geest. Dan ben je wijs, verzamel je een kostbare schat en heb je straks voldoende olie.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand