Bedaren

Spreuken 21:14. Welk middel zet jij in om woede te bedaren en razernij te temmen?

14 ‭Een heimelijke gift doet woede bedaren, 
‭onderhands gegeven geld temt razernij.

Terug naar de liefde.


Als het gaat om de vraag hoe je de woede bij een ander tot bedaren kan brengen en en de razernij kan temmen, dan is er wat mij betreft één codewoord: LIEFDE! Onvoorwaardelijk liefhebben en dat in alle bescheidenheid laten merken, zonder daarbij de aandacht op jezelf te vestigen. 
Het geven van geschenken kan daarvoor een middel zijn. Jacob paste het toe om Ezau tot bedaren te brengen en de relatie te herstellen. Abigaïl deed bij een razende David hetzelfde. Maar denk nu niet dat je elk conflict kunt oplossen met geld of geschenken. Je kunt het tot bedaren brengen en temmen, maar om een conflict echt op te lossen zal de liefde toch echt ingezet moeten worden. Terug dus naar de liefde! Hoe doe je dat? 
In de eerste plaats betekent dat terug naar de Bron van de liefde, Jezus Christus. Ben je een kind van God, vraag Hem dan om je dagelijks te vervullen met de liefde die je ontvangen hebt toen je tot geloof kwam. Ben je nog geen kind van God, wordt dat dan, ontvang die liefde en laat je er mee vervullen. 
Dat is de basis en vervolgens mag je je dagelijks uitstrekken naar het vullen van de liefdestank van anderen door van die liefde uit te delen. Bij mensen met wie je al een goede relatie hebt is dat niet zo moeilijk. De uitdaging ligt met name bij diegenen met wie je niet goed samen door één deur kunt of zelfs in een stevig conflict zit. Zet daar het geheime wapen van de liefde eens in. Niet voor één dag, maar voor een langere tijd, want hiervoor heb je vaak een lange adem nodig. 
Het boek ‘De 5 talen van de liefde’ van Gary Chapman zal je daarbij zeker verder helpen. In het boek draait het om de vraag hoe je de liefdestank van de ander kunt vullen om relaties te herstellen en te versterken. Geschenken geven is er één, maar er zijn dus 4 andere middelen:

- Samen zijn.
- Bemoedigende woorden.
- Helpen.
- Lichamelijke aanrakingen.

Ga dus op zoek naar de liefdestaal van degene die bedaard en/of getemd moet worden en geef met een liefdevol en bescheiden hart wat je geven kunt. Misschien eerst wat meer op afstand, omdat een ontmoeting teveel gevraagd is, maar langzamerhand steeds dichterbij. 
Zo heb ik relaties in mijn eigen leven zien herstellen van heel afstandelijk en kil tot een omhelzing met wederzijdse liefde. Daar ging soms jaren overheen, maar de onthouder wint! Zeker als het om de liefde van Christus gaat. Je hebt veel te geven. Doe het maar.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand