Geeft

Spreuken 21:25-26. Wat ga jij vandaag geven?

25 ‭De verlangens van een luiaard leiden tot zijn dood, 
‭hij weigert zijn handen te gebruiken.
26 ‭Velen willen almaar meer bezit, 
‭maar de rechtvaardige geeft, hij houdt niets voor zichzelf.

Als ik U heb, heb ik verder niets nodig en verlang ik niets meer.


Pak een weegschaal. Aan de ene kant ‘geven’ en aan de andere kant ‘ontvangen’. Waar slaat bij jou de weegschaal door? Als het goed is bij het geven, want:

Handelingen 20:35b 
Het is‭‭ ‭zaliger‭‭‭ te geven‭‭ dan‭ te ontvangen‭‭.

Ik word zelf ook blijer van geven dan van ontvangen, wat niet zeggen wil dat ik niet graag wil ontvangen. Hebzucht ligt steeds op de loer en schiet regelmatig een marktplaats-pijltje op me af en wil me graag duidelijk maken dat ik dat echt nodig heb en daar heel gelukkig van wordt. Die keren dat ik daar ingetrapt ben heb ik ontdekt dat dit een grote leugen is. Eenmaal in je bezit, verlang je alweer naar het volgende. Geven daarentegen geeft meer duurzame vreugde. Een leven leven waar je niet vastzit aan je geld en bezit is zaliger dan leven in rijkdom die je angstvallig voor jezelf houdt. Zo’n leven van geven wil Jezus jou geven en leren leven. Laat Hem door zijn Geest werkzaam zijn in je leven en je zult ontdekken hoe heerlijk het is om te geven en tevreden te zijn met wat je hebt.
In de luiaard die hier geschetst wordt herken ik me zelf niet, maar het is een kwaad dat velen in zijn macht heeft. Geven aan een luiaard heeft ook weinig zin. Ze zijn daar op uit. Willen alleen ontvangen en geven staat niet in hun woordenboek. Kijk uit dat je als rechtvaardige daar je bezit niet aan geeft. Dan is niet geven juist een daad van liefde, zodat de luiaard gaat opstaan om te doen wat zijn verantwoordelijkheid is. Werken voor je eigen levensonderhoud.
Dat maakt Paulus ook duidelijk in vers 33 en 34, voordat hij de woorden van Jezus citeert over het geven.

Handelingen 20:33-34  / NBV
33 ‭Geld of kleding heb ik van niemand verlangd;34 ‭u weet wel dat ik eigenhandig heb voorzien in mijn levensonderhoud en dat van mijn metgezellen.

Daar lig ik dan in onze caravan lekker lui te zijn na een schooljaar hard werken voor de kost 😉. Eens kijken wat ik vandaag te geven heb.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand