Grenzeloos

Spreuken 21:24. Waar trek jij de grens?

24 ‭Een spotter is verwaand en onbeschoft, 
‭hij is grenzeloos hooghartig.

Gelukkig de mens die bij spotters niet aan tafel zit.


Weer een spreuk waar het lastig is om er iets positiefs uit te halen. De laatste keer dat er in hoofdstuk 19 vers 29 over spotters gesproken werd was dat ook al zo. Salomo’s oordeel over spotters is hard. Dat begrijp je wel als je naar de grondtekst kijkt: arrogant, trots, brutaal, hoogmoedig, hovaardig‭.
Spotters hebben God duidelijk niet nodig, stellen zichzelf centraal, schromen niet om brutaalweg te zeggen wat ze vinden/willen en hebben lak aan wat anderen zeggen. Grenzen kennen ze nauwelijks. Alles is mogelijk voor wie niet gelooft!
Het mag duidelijk zijn dat spotters zich op een dood-lopende weg bevinden. Kijk om je heen naar de wereld van vandaag de dag en je ziet dat die dood-lopende weg steeds drukker bewandeld wordt. Hij is lekker breed en makkelijk te bewandelen, maar loopt wel rechtstreeks naar de dood, dood-lopende massa’s dus.
Dat in tegenstelling tot de smalle weg die tot leven leidt en waar je de grenzen van het pad goed in de gaten moet houden om niet het spoor bijster te raken. Hoe doe je dat? Laat ik, net als in hoofdstuk 19:29, de spreuk van vandaag eens omdraaien:

Een gelovige is nederig en bedachtzaam, hij is grenzeloos afhankelijk.

Geen populaire woorden voor de wereld van vandaag, maar het brengt je wel naar het Leven in plaats van de dood. Om binnen de grenzen van de weg van God te blijven is het nodig dat je steeds blijft kijken hoe het pad loopt, bezint eer je begint en je in afhankelijkheid opstelt richting de Gids die je over het pad wil leiden naar je eindbestemming. Eeuwig Leven met Hem die alle macht heeft in de hemel en op de aarde. Werk aan de winkel om zelf het goede spoor te houden en tegelijkertijd die massa’s dood-lopende mensen te bereiken met het goede nieuws dat er een weg is die naar het Leven leidt. Dat de volheid van de Heilige Geest je daarin zal sterken en leiden wens ik je toe.

MattheĆ¼s 7:13-14  / NBG51
13 ‭Gaat in‭‭ door‭ de enge‭ poort‭, want‭ wijd‭ is de poort‭ en‭ ‭breed‭‭ de weg‭, die tot‭ het verderf‭ leidt‭‭, en‭ velen‭ zijn‭‭ er, die‭ daardoor‭‭ ingaan‭‭;14 ‭want‭ eng‭ is‭‭ de poort‭, en‭ smal‭‭ de weg‭, die‭ ten‭ leven‭ leidt‭‭, en‭ weinigen‭ zijn‭‭ er, die hem‭ vinden‭‭.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand