Kind

Spreuken 22:6. Welke weg leer jij je kind(eren)?

6 ‭Leer een kind van jongs af aan de juiste weg, 
‭en het zal er niet van afwijken wanneer het oud geworden is.

Kind van de Heer.


Dit is waarom ik in de jaren 80 gekozen heb om leerkracht te worden in het basisonderwijs! Dit is waarom ik jarenlang meegegaan ben met kinderkampen en tienerwerk gedaan heb! Dit is waarom het ons gegeven is vader en moeder te zijn!
Omdat het zo belangrijk is dat we onze kinderen van jongs af aan de juiste weg leren te gaan. Wacht je daar te lang mee, dan neemt de invloed van de maatschappij de regie over. En de weg die de wereld en de wetten en regels van ons land ons leren zijn niet altijd de wegen die God wil dat we gaan. Naarmate de wederkomst van Jezus dichterbij komt zullen die wegen alleen maar verder van elkaar af komen te liggen. Dan is het zaak dat kinderen al heel jong van hun ouders en vanuit de gemeente de juiste weg leren te gaan en zich te wapenen tegen dorens en distels (zie vorige overdenking) die op en langs de wegen staan die afwijken van de weg van God. Voor het christelijk onderwijs wordt het steeds moeilijker, omdat die onder sterke invloed van de overheid staat. 
Des te meer dus de taak van ouders en gemeente om dit op te pakken in de jaren dat kinderen vooral kijken naar hun ouders, gaan waar zij gaan en geloven wat zij geloven. Dat zijn de jaren waarin ze zullen moeten ontdekken wat je allemaal tegenkomt op de weg van de Heer, zodat ze voldoende referentiekaders ontvangen om op die weg te blijven. Het voorleven en voordoen staat daarin voorop, meer dan het vertellen en uitleggen van de verhalen uit de Bijbel, wat ook essentieel is. Met het voorleven en voordoen vul je hun levensvat met een geur die er hun leven lang in blijft hangen, wat voor weg ze later ook kiezen om te gaan.
Ouders en gemeentes, investeer in je kinderen! Je legt een basis voor het leven.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand