Tranen

Psalmen 126:4-6. Wat zijn de tranen waarmee jij en andere broeders en zusters te maken hebben en wat is reden om nu al te juichen?

4 ‭‭Keer ook nu ons lot, ‭HEER‭, 
‭zoals u water doet weerkeren in de woestijn.
‭‭ 5 ‭‭Zij die in tranen zaaien, 
‭zullen oogsten met gejuich.
‭‭ 6 ‭‭Wie in tranen op weg gaat, 
‭dragend de buidel met zaad, 
‭zal thuiskomen met gejuich, 
‭dragend de volle schoven.
‭‭ 
Allerhoogste


Ik zie een boer lopen op zijn akker. Hij zaait met een buidel vol met zaad, terwijl het stormt, regent, koud is en de kraaien er als de kippen bij zijn om het gestrooide zaad weg te pikken. 
Zo heeft God ons ook een buidel vol met zaad gegeven om uit te strooien, zijn Woord, het Evangelie. Dwars door lijden en moeite heen.
Jezus vertelde er de volgende gelijkenis over:


Markus 4:3-9  / NBV
3 ‭‭‘Luister. Iemand ging eens naar zijn land om te zaaien.‭ 4 ‭‭Tijdens het zaaien viel een deel van het zaad op de weg, en de vogels kwamen en aten het op.‭ 5 ‭‭Een ander deel viel op rotsachtige grond, waar maar weinig aarde was, en het schoot meteen op omdat het niet diep in de grond kon doordringen;‭ 6 ‭‭en toen de zon opkwam verschroeide het jonge groen, en omdat het geen wortel had droogde het uit.‭ 7 ‭‭Weer ander zaad viel tussen de distels, en de distels schoten op en verstikten het en het bracht geen vrucht voort.‭ 8 ‭‭Maar er waren ook zaadjes die in goede grond vielen en wel vrucht voortbrachten: ze schoten op en groeiden en droegen vrucht. Sommige leverden het dertigvoudige op, andere het zestigvoudige en weer andere het honderdvoudige.’‭ 9 ‭‭En hij zei: ‘Wie oren heeft om te horen, moet goed luisteren!’‭ 

Het zaaien, het verkondigen van het Evangelie, gaat met veel tranen gepaard. Het kost veel strijd en moeite. Er zijn landen waar onze broeders en zusters vervolgd en gedood worden om het Evangelie dat ze verkondigen. Aan de andere kant zien we heel veel zaad weggeroofd worden of het Evangelie landt niet goed in de harten van de mensen. Ook dat geeft tranen, zeker als het gaat om geliefden.
Laat je alleen niet weerhouden om de buidel vol met zaad, die jij hebt mogen ontvangen als kind van de Heer, te blijven uitstrooien. Er is een deel dat in goede aarde valt, mensen die Jezus leren kennen. Verheug je daarover, ook al zijn het er maar een paar. En vertrouw op Gods belofte:

1CorinthiĆ«rs 3:6-7  / NBG51
6 ‭‭Ik heb geplant, Apollos heeft begoten, maar God gaf de ‭wasdom‭.‭ 7 ‭‭Daarom, noch wie plant, noch wie begiet, betekent iets, maar God, die de ‭wasdom‭ geeft.‭ 

Wij zaaien en God geeft de groei. 
En hoe zit het dan met die tranen? Blijft dat altijd zo? Nee, gelukkig niet. Er komt een tijd dat God alle tranen uit onze ogen zal wissen. Dan hoeven we niet meer in tranen te zaaien. Dan staan daar de volle schoven en breekt er een nieuwe tijd aan. Wat zie ik daar naar uit!

Openbaring 21:4-5  / NBV
4 ‭‭Hij zal alle tranen uit hun ogen wissen. Er zal geen dood meer zijn, geen rouw, geen jammerklacht, geen pijn, want wat er eerst was is voorbij.’‭ 5 ‭‭Hij die op de troon zat zei: ‘Alles maak ik nieuw!’ – Ik hoorde zeggen: ‘Schrijf het op, want wat hier wordt gezegd is betrouwbaar en waar.’‭ 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand