Huis

Psalmen 127:1-5. Hoe staat het met jouw thuissituatie en thuisgemeente?

1 ‭‭Een pelgrimslied van Salomo. 
‭Als de ‭HEER‭ het huis niet bouwt, 
‭vergeefs zwoegen de bouwers; 
‭als de ‭HEER‭ de stad niet bewaakt, 
‭vergeefs doet de wachter zijn ronde.
‭‭ 2 ‭‭Vergeefs is het 
‭dat je vroeg opstaat, 
‭je laat te ruste legt, 
‭je aftobt voor wat brood–
‭hij geeft het zijn lieveling in de slaap. 
‭‭ 3 ‭‭Kinderen zijn een geschenk van de ‭HEER‭, 
‭de vrucht van de schoot is een beloning van God.
‭‭ 4 ‭‭Als pijlen in de hand van een schutter, 
‭zo zijn kinderen, verwekt in je jeugd.
‭‭ 5 ‭‭Gelukkig de man 
‭wiens koker is gevuld 
‭met pijlen zoals zij. 
‭Hij staat niet te schande 
‭als hij zijn vijanden aanklaagt in de poort.
‭‭ 
Laat alles in dit huis zijn tot uw eer.



Als ik deze Psalm lees en overdenkt, denk ik aan twee ‘huizen’:
1) Het gezin
2) Het huisgezin van God, de gemeente.

Het gezin
Als de Heer niet kan bouwen aan het gezinsleven, tevergeefs zwoegen de ouders in de opvoeding van de kinderen. Stel God centraal in je huisgezin. Zoek Hem regelmatig om te bidden voor je kinderen en wijsheid in de opvoeding, want inderdaad, dat is vaak zwoegen. Zegen je kinderen ook. Het beste wat je ze kunt geven is al het goede dat jij van God hebt ontvangen. Dat mag je doorgeven als je je kinderen zegent.
In vers 1 wordt gesproken over een huis en een stad. Ik moest er aan denken dat een huis een onderdeel is van een veel groter geheel. Alle huizen bij elkaar vormen een stad. Zo is een huisgezin ook een deel van een groter geheel. Maak dus verbinding met elkaar als gezinnen waar God centraal staat. Bemoedig elkaar, versterk elkaar, en weet dat de Heer de stad bewaakt.
Vers 3 t/m 5 gaat over kinderen. Gelukkig ben je als je als huisgezin kinderen hebt. Ongelukkig ben je als............... Voel je hem al aankomen? Ken je de stellen die zo graag kinderen zouden ontvangen, maar het gebeurt niet? Wat een verdriet. Neem even de tijd om voor deze stellen te bidden. Ze worden vaak vergeten, maar het verdriet en gemis is enorm.

Nu gebruik ik bovenstaande uitleg als blauwdruk voor:
De gemeente
Als de Heer de gemeente niet bouwt, tevergeefs zwoegen de leden. Stel God centraal in de gemeente. Zoek Hem regelmatig in samenkomsten, om te bidden voor elkaar, te leren hoe je geestelijk kunt groeien en de Heer van het huis te aanbidden. Want inderdaad, samen gemeente zijn is vaak zwoegen. Zegen elkaar ook. Het beste wat je ze kunt geven is al het goede dat jij van God hebt ontvangen. Dat mag je doorgeven als je elkaar zegent.
In vers 1 wordt gesproken over een huis en een stad. Ik moest er aan denken dat een huis een onderdeel is van een veel groter geheel. Alle huizen bij elkaar vormen een stad. Zo is een gemeente ook een deel van een veel groter geheel, de wereldwijde gemeente waarvan Jezus het Hoofd is. Maak dus verbinding met elkaar als gemeentes. Kijk wat je samenbindt en leg de focus niet teveel op verschillen. Die hebben vaak te maken met vorm, beleving en uiting. Wat ons samenbindt is Jezus. Leg daar de focus op en weet dat de Heer de stad bewaakt.
Vers 3 t/m 5 gaat over kinderen. Gelukkig ben je als je als gemeente aanwas hebt van mensen die wedergeboren zijn. Ongelukkig ben je als............... Voel je hem al aankomen? Ken je die gemeentes waar geen groei van nieuwe gelovigen is? Wat een verdriet. Zo heeft  God het nooit bedoeld. Een lichaam/gemeente hoort te groeien. Dat betekent op weg gaan om mensen van vrede te zoeken wiens hart openstaat om Jezus te ontvangen. Neem even de tijd om voor deze mensen in jouw omgeving te bidden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand