Vlijtig

Spreuken 12:24. Wat vind je van deze uitspraak: ‘Wie het zich niet gemakkelijk maakt is lui.’

24 ‭‭Een vlijtig mens verwerft gezag, 
‭luiheid leidt tot slavernij.

Leef voor het behalen van de prijs.

‭‭ 
Gisteren zat ik voor mijn werk in een overleg waar één van de aanwezigen een uitspraak citeerde van de wielrenner Laurens ten Dam: ‘Wie het zich niet gemakkelijk maakt is lui.’Gisteravond las ik deze Spreuk en moest direct denken aan deze uitspraak. Ik heb hem verwerkt in de vraag van vandaag, omdat je er wel even goed over moet nadenken. Doe dat even voordat je verder leest.

WIE HET ZICH NIET GEMAKKELIJK MAAKT IS LUI.

Ik ging hem pas begrijpen toen ik hem plaatste in de context van het wielrennen. Een belangrijk principe, de context. Zo moet je de Bijbel ook lezen. Altijd de context er bij halen en niet weglopen met losse teksten. Dat was even een zijspoor. 
Wielrennen dus. Waar in het peloton fietst een wielrenner het gemakkelijkst? Vooraan! Niet in het midden, want daar ben je constant aan het inhouden en in de drukte aan het opletten dat je niet valt. Niet achteraan, want de kans is dan zeer groot dat je de boot mist en de prijs  niet behaalt. Om het je gemakkelijk te maken moet je dus vooraan fietsen. En dat is hard werken. Tempo rijden en zorgen dat je op kop blijft. Meesprinten met vluchters of er zelf vandoor gaan. ‘Gemakkelijk’ lees ik hier dan ook in de context van de overwinning. Hoe maak je het jezelf gemakkelijk om de overwinning te behalen? Door vooraan te rijden. En daar is vlijt, hard werken, voor nodig. Wie het zich dus niet gemakkelijk maakt werkt niet hard en is lui.
Vertaal dit eens naar het geestelijk leven en wat de Bijbel zegt over de wedloop die wij te lopen hebben.

1Corinthiërs 9:24-27  / NBV
24 ‭‭Weet u niet dat van de atleten die in het stadion een ‭wedloop‭ houden er maar één de prijs kan winnen? Ren als de atleet die wint.‭ 25 ‭‭Iedereen die aan een wedstrijd deelneemt beheerst zich in alles; atleten doen het voor een vergankelijke erekrans, wij echter voor een onvergankelijke.‭ 26 ‭‭Daarom ren ik niet als iemand die geen doel heeft, vecht ik niet als een vuistvechter die in de lucht slaat.‭ 27 ‭‭Ik hard mezelf en oefen me in zelfbeheersing, want ik wil niet aan anderen de spelregels opleggen om uiteindelijk zelf te worden gediskwalificeerd.‭ 

Ren op je doel af, de onvergankelijke erekrans. Niet achteraan de groep, niet middenin, maar vooraan!
Beheers je in alles zodat je geestelijk fit blijft!
Strijd de geestelijke strijd! Niet onbezonnen, maar doelbewust met de geestelijke wapens die je daarvoor ontvangen hebt (Efeziërs 6)!
Hard jezelf! Welke offers ben je bereid te brengen om je doel te behalen?
Oefen jezelf in zelfbeheersing!

Zo’n vlijtig mens verwerft gezag. Ik ga het mezelf vandaag gemakkelijk maken ;)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand