Licht

Spreuken 13:9. Hoe zorg je er voor dat je licht blijft branden?

9 ‭‭Het licht van een rechtvaardige brengt vreugde, 
‭de lamp van goddelozen wordt gedoofd.
‭‭ 
Heilige Geest van God, vul opnieuw mijn hart.



Mattheüs 25:1-13  / NBV
1 ‭‭Dan zal het met het koninkrijk van de hemel zijn als met tien meisjes die hun olielampen hadden gepakt en erop uittrokken, de bruidegom tegemoet.‭ 2 ‭‭Vijf van hen waren dwaas, de andere vijf waren wijs.‭ 3 ‭‭De ‭dwaze‭ meisjes hadden wel hun lampen gepakt, maar geen extra olie.‭ 4 ‭‭De wijze meisjes hadden behalve hun lampen ook olie in kruiken bij zich.‭ 5 ‭‭Omdat de bruidegom op zich liet wachten, werden ze allemaal slaperig en dommelden ze in.‭ 6 ‭‭Midden in de nacht klonk er luid geroep: “Daar is de bruidegom! Kom, ga hem tegemoet.”‭ 7 ‭‭Dat wekte de meisjes en ze brachten hun olielampen in orde.‭ 8 ‭‭De ‭dwaze‭ meisjes zeiden tegen de wijze: “Geef ons wat van jullie olie, want onze lampen gaan al uit.”‭ 9 ‭‭De wijze meisjes antwoordden: “Nee, straks is er nog te weinig voor ons en jullie samen. Zoek liever een verkoper en koop zelf olie.”‭ 10 ‭‭Terwijl zij op olie uit waren, arriveerde de bruidegom, en zij die klaarstonden gingen met hem naar binnen voor het bruiloftsfeest, waarna de deur gesloten werd.‭ 11 ‭‭Enige tijd later kwamen ook de andere meisjes. Ze riepen: “Heer, heer, laat ons binnen!”‭ 12 ‭‭Maar hij antwoordde: “Ik ken jullie werkelijk niet.”‭ 13 ‭‭Wees dus waakzaam, want jullie weten niet op welke dag en op welk tijdstip hij komt.‭ 

De Spreuk van vandaag doet mij aan deze gelijkenis denken, die van de 10 wijze en dwaze maagden. Het gaat om de grote vreugde om binnen te mogen komen bij het bruiloftsfeest. De wederkomst van Jezus, de bruidegom. Opvallend is dat alle tien de maagden olie hadden en dat alle tien de maagden in slaap gedommeld waren. Het enige verschil is de extra olie. 5 Hadden die, 5 niet. 
Eerder heb ik al uitgelegd dat je rechtvaardig bent als Jezus met zijn Geest in je woont. Hij is rechtvaardig en daarom ben jij het ook. De Heilige Geest is het beeld van die extra olie. Genoeg om de tijd te overbruggen naar de wederkomst van Jezus. Heb je de Geest ontvangen, dan heb je genoeg extra olie. De werken van de goddelozen kunnen ook licht voortbrengen, omdat satan zich ook kan voordoen als een engel van het licht. Dat is alleen niet de extra olie die nodig is om de tijd te overbruggen naar de wederkomst. Die lampen doven uit. Dwaas zijn de goddelozen en wijs de rechtvaardigen.
Maar, rechtvaardigen, blijf waakzaam! Sukkel niet in slaap, maar blijf Jezus verwachten en met je licht schijnen in deze donkere wereld, zodat nog vele ‘dwaze maagden’ op tijd naar de Verkoper gaan om daar gratis en voor niets ‘extra olie’ te halen. Ik hoop en bid dat je deze beeldspraak pakt, zelf de vreugde mag gaan ontdekken van het bruiloftsfeest en velen met jou.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand