Hartelijk woord

Spreuken 12:25. Voor wie heb jij vandaag een hartelijk woord?

25 ‭‭Kommer maakt een mens neerslachtig, 
‭een hartelijk woord beurt hem op. 

Ik wil jou van harte dienen.

‭‭ 
De kracht van een hartelijk woord is enorm. Goede, aangename en prettige woorden, woorden van bemoediging, laten mensen die in zak en as zitten, door angst en bezorgdheid terneergedrukt zijn, weer opstaan. Ik kom er steeds meer achter hoe belangrijk het is om met een genadevolle blik naar je medemens te kijken. Niet in de eerste plaats te focussen op wat er niet goed gaat of beter kan, maar je te verheugen over wat er wel goed gaat. Barnabas is een Bijbelse persoon die hier voor mij een belangrijk voorbeeld is. Hij ontfermde zich over Paulus toen iedereen hem nog met een scheef oog aankeek, vanwege alle christenvervolging die hij op zijn geweten had. Waarom deed Barnabas dat? Omdat hij zich verheugde over wat God begonnen was te doen in het leven van Paulus. 

Handelingen 9:26-27  / NBV
26 ‭‭Toen hij terug was in Jeruzalem wilde hij zich aansluiten bij de leerlingen, maar die waren bang voor hem omdat ze niet geloofden dat ook hij een leerling was geworden.‭ 27 ‭‭Barnabas nam hem echter onder zijn hoede en bracht hem naar de apostelen, aan wie hij vertelde dat Saulus onderweg de Heer had gezien, dat hij met hem had gesproken en dat hij in Damascus vrijmoedig de naam van Jezus had verkondigd.‭ 

Later werd Barnabas naar Antiochië gezonden, de eerste gemeente uit de heidenen. Daar ging nog een hoop mis onder de eerste gelovigen, maar Barnabas zag wat God aan het doen was en verheugde zich daar over. Niet de eerste focus op wat er niet goed gaat en beter kan, maar op wat God begonnen is te doen, je daarover te verheugen en hartelijke woorden over uit te spreken. Dan groeit een mens en groeit een gemeente.

Handelingen 11:21-24  / NBV
21 ‭‭De Heer steunde hen bij deze taak, zodat veel mensen overgingen tot het geloof in de Heer.‭ 22 ‭‭Het nieuws over hun optreden bereikte de gemeente in Jeruzalem, waar men besloot Barnabas naar Antiochië te zenden.‭ 23 ‭‭Toen hij daar was aangekomen en zag wat God in zijn goedgunstigheid had bewerkt, verheugde hij zich en spoorde hij iedereen aan om standvastig te zijn en trouw te blijven aan de Heer.‭ 24 ‭‭Hij was een voortreffelijk en diepgelovig man, die vervuld was van de heilige Geest. Een groot aantal mensen werd voor de Heer gewonnen.‭ 

Dat is de kracht van hartelijke woorden vanuit een genadevolle blik. Voor wie heb jij vandaag een hartelijk woord en naar welke situatie ga jij kijken met een genadevolle blik? Of, zoals het lied zegt, wie wil jij vandaag van harte dienen?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand