Berispingen

Spreuken 13:18. Hoe ga jij om met berispingen?

18 ‭‭Wie zich niet laat terechtwijzen, wachten armoede en schande, 
‭wie berispingen aanvaardt, wordt geëerd.
‭‭ 
Liefde brengt samen, verbindt en aanvaardt.


Een goede basis voor het aanvaarden van berispingen is liefde. Wanneer je weet dat degene die jou berispt, veel van je houdt en dat ook doet vanuit liefde, dan zul je het aanvaarden. Investeren in liefdevolle relaties houdt dus o.a. in dat je elkaar berispt, met als doel meer groei en verdieping in de relatie. Zo wil God ook met jou en mij omgaan. 
Denk ook eens na over wat het met je doet als een ander - echtgenoot, collega, vriend - je berispt. Hoe ga je daar mee om? Wat doet het met je? Is dat een bedreiging of een kans om als mens te groeien in relaties? Deze vraag is niet eenduidig te beantwoorden, omdat elke situatie op zichzelf staan en omdat we allemaal onze eigen achtergrond hebben.
Die van mij heeft er toe geleid dat ik conflicten altijd uit de weg ging. Dat is gegroeid vanuit mijn opvoeding, het gezin van herkomst. Berispingen ontvangen en geven was altijd lastig. Liefde is de goede grond geweest om dit proces te keren. Liefde van God en liefde van mensen om me heen. Als je niet berispen kunt vanuit die liefde, moet je je afvragen of je het wel moet doen.

Hebreeën 12:6  / NBV
6 ‭‭want de Heer berispt wie hij liefheeft, straft elke zoon van wie hij houdt.’‭ 




Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand