Kostbare vermogen

Spreuken 12:27. Wat is het kostbare vermogen dat jij met vlijt verworven hebt?

27 ‭‭Een luie jager vangt nooit wild, 
‭een vlijtig mens verwerft een kostbaar vermogen.

U bent mij zo kostbaar o Heer.


Een paar dagen geleden ben ik in mijn overdenking ingegaan op een uitspraak van Laurens ten Dam, de wielrenner: ‘Wie het zich niet gemakkelijk maakt is lui.’
Vandaag in het verlengde deze Spreuk over vlijt. Niet vanuit luiheid teren op de vlijtige arbeid van anderen, maar zelf je verantwoordelijkheid nemen en hard werken om je kostbare vermogen te verwerven en te zorgen voor degenen waarvoor je verantwoordelijk bent. En daar hoor je zelf ook bij.
In het geestelijk leven gaat het net zo. Je kunt niet teren op de arbeid en de keuzes van anderen. Je bent zelf verantwoordelijk voor het maken van eigen keuzes. Lees maar wat Galaten 6 daarover zegt:

Galaten 6:1-5  / NBV
1 ‭‭Broeders en zusters, wanneer u merkt dat een van u een misstap heeft begaan moet u, die door de Geest geleid wordt, hem zachtmoedig weer op het rechte pad brengen. Pas op dat u ook zelf niet tot misstappen wordt verleid.‭ 2 ‭‭Draag elkaars lasten, zo leeft u de wet van Christus na.‭ 3 ‭‭Wie denkt dat hij iets is terwijl hij niets is, bedriegt zichzelf.‭ 4 ‭‭Laat iedereen zijn eigen daden toetsen, dan heeft hij misschien iets om trots op te zijn, zonder zich er bij anderen op te laten voorstaan.‭ 5 ‭‭Want ieder mens moet zijn eigen last dragen.‭ 

Soms kan het niet anders dan dat je een ander helpt zijn/haar lasten te dragen (vers 2), maar in de eerste plaats zijn we zelf verantwoordelijk voor het dragen van onze eigen lasten (vers 5). Er is wijsheid en inzicht nodig om daarin de goede keuzes te maken. Wat de Spreuk van vandaag in ieder geval duidelijk maakt is dat luiheid nooit een reden kan en mag zijn om je eigen lasten niet te dragen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand