Hindernis

Psalmen 119:165. Hoe staat het met de hindernissen op jouw weg?

165 ‭‭Groot is de vrede voor wie uw wet beminnen, 
‭zij vinden geen hindernis op hun weg.
‭‭ 
Geen hindernis die mij tegenhoudt.


Hmmm, geen hindernis op je weg vinden. Dat klinkt niet erg realistisch. Het leven zit toch vol hindernissen die je nemen moet? Ga je naar de grondtekst van ‘hindernis’ dan gaat het over iets waarover je struikelt. Dat geeft meer duidelijkheid over draak, want in de brief van Petrus wordt er gesproken over een steen waarover je kan struikelen.

1Petrus 2:6-8  / NBV
6 ‭‭In de Schrift staat immers: ‘In Sion leg ik een hoeksteen die ik heb uitgekozen om zijn kostbaarheid; wie daarop vertrouwt, komt niet bedrogen uit.’‭ 7 ‭‭Kostbaar is hij voor u, die erop vertrouwen. Voor wie er niet op vertrouwen, geldt echter: ‘De steen die de bouwers afkeurden is de hoeksteen geworden.’‭ 8 ‭‭En: ‘Het is een steen waarover men struikelt, een rotsblok waaraan men zich stoot.’ Zij struikelen omdat ze Gods woord niet gehoorzamen, daartoe zijn ze bestemd.‭ 

Het is duidelijk dat het hier over Jezus gaat. Lees ook de gelijkenis uit Marcus 12:1-10. Daar gaat het ook over een hoeksteen (vers 10) en is duidelijk dat het over Jezus gaat. 

Markus 12:1-10  / NBV
1 ‭‭Hij begon tegen hen te spreken in gelijkenissen: ‘Een man legde een wijngaard aan en omheinde die. Hij groef een kuil voor de wijnpers en bouwde een uitkijktoren. Hij verpachtte de wijngaard aan wijnbouwers en ging op reis.‭ 2 ‭‭Na verloop van tijd stuurde hij een knecht naar de wijnbouwers om zijn deel van de opbrengst van hen te ontvangen;‭ 3 ‭‭maar ze grepen hem vast, mishandelden hem en stuurden hem met lege handen terug.‭ 4 ‭‭Daarna stuurde hij een andere knecht naar hen toe, die ze in het gezicht sloegen en vernederden.‭ 5 ‭‭Hij stuurde nog een derde, die ze doodden, en nog vele anderen; sommigen werden door de wijnbouwers mishandeld en anderen werden door hen gedood.‭ 6 ‭‭Ten slotte was alleen nog zijn geliefde zoon over; die stuurde hij als laatste naar hen toe, met de gedachte: Voor mijn zoon zullen ze wel ontzag hebben.‭ 7 ‭‭Maar de wijnbouwers zeiden tegen elkaar: “Dat is de erfgenaam. Kom op, laten we hem doden, dan is de erfenis van ons.”‭ 8 ‭‭Ze grepen hem vast en doodden hem en gooiden zijn lichaam buiten de wijngaard.‭ 9 ‭‭Wat zal de eigenaar van de wijngaard daarna doen? Hij zal zelf komen om de wijnbouwers om te brengen en hij zal de wijngaard aan anderen geven.‭ 10 ‭‭Hebt u deze schrifttekst dan niet gelezen: 
‭“De steen die de bouwers afkeurden 
‭is de hoeksteen geworden
‭‭ 

Vele malen heeft God zijn profeten gestuurd om de mensheid er toe te bewegen te luisteren naar zijn Woord, maar er werd niet geluisterd. Uiteindelijk stuurde Hij zijn eigen Zoon en die werd gekruisigd. Hij droeg de straf voor onze zonden, zodat de weg naar God en de hemel geopend werd. Wie vertrouwt op Hem en in Hem gelooft vindt geen hindernis op weg naar het eeuwige leven. Wie niet vertrouwt op Hem en niet in Hem gelooft komt uiteindelijk een hindernis tegen, valt en is verloren. 
Groot is de vrede voor wie Jezus liefhebben, zij vinden geen hindernis op hun weg naar het eeuwige leven.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand