Woord

Spreuken 25:11-12. Welke gouden appel en/of gouden ring heb jij vandaag weg te geven?

11 ‭Het juiste woord op de juiste tijd 
‭is als een gouden appel op een zilveren schaal.
12 ‭Een wijze vermaning voor een luisterend oor 
‭is als een gouden ring, een sieraad van het zuiverste goud.

Een woord uit je hart in liefde gesproken.


Het is weer tijd om stil te staan bij de macht van de tong, de woorden die we spreken. Vandaag met een positieve inslag, want gouden appelen en sieraden spreken tot de verbeelding en laten zien wat voor iets moois onze gesproken woorden teweeg kunnen brengen.
Dit in tegenstelling tot wat Jacobus in hoofdstuk 3 allemaal zegt over de tong.

Jakobus 3:5-6  / NBV
5 ‭Zo is ook de tong een klein orgaan, maar wat een grootspraak kan hij voortbrengen! Bedenk eens hoe een kleine vlam een enorme bosbrand veroorzaakt.6 ‭Onze tong is net zo’n vlam: een wereld van onrecht, die onze lichaamsdelen in brand steekt. Want hij besmet het hele lichaam, hij steekt het rad van het leven in brand, met vuur uit de Gehenna.

Het mag duidelijk zijn wat voor een verwoesting woorden kunnen aanrichten, maar daar hebben we het vandaag niet over. Vandaag zegenen we anderen met onze woorden door er niet te kwistig mee rond te strooien, maar ze op de juiste tijd en de juiste plaats tegen de juiste mensen te spreken. Niet tegen dovemansoren, maar tegen mensen die bereid zijn om te luisteren. Een woord van bemoediging, vertroosting, aanmoediging, liefde voor degene die dat nodig heeft. Een groet met een glimlach op je gezicht die komt uit je hart. Een gouden appel dus.
Of een woord van vermaning in liefde gesproken die maakt dat mensen weer opgericht worden en weer gezien worden door het gouden sieraad van reinheid en waarheid. 
Laat je tong vandaag een machtig wapen zijn om dat de bewerkstelligen. De Heilige Geest wil je er graag bij helpen. Vraag hem maar om hulp.
En laat je niet afschrikken door botte reacties van dovemansoren. Sla het stof van je voeten en trek verder.

Lukas 9:5  / NBV
5 ‭Als ze jullie niet willen ontvangen, schud dan het stof van je voeten ten teken dat je niets meer met hen te maken wilt hebben.’

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand