Lering

Spreuken 24:30-34. Wat is jouw leerpunt voor vandaag?

30 ‭Ik liep over het veld van een luiaard, 
‭door de wijngaard van een dwaas.
31 ‭Alles was overwoekerd door onkruid, 
‭zijn hele terrein was met distels bedekt, 
‭de muur lag in puin.
32 ‭Ik zag het, en nam het ter harte, 
‭ik nam het in mij op, en trok er lering uit.
33 ‭Nog even dan? Nog even slapen, nog een beetje rusten, 
‭een ogenblik nog blijven liggen?
34 ‭Armoede overvalt je als een struikrover, 
‭als een bandiet slaat gebrek je neer.

Neem mijn houding en mijn motieven Heer.
0

Na een gebroken nacht werd ik vanmorgen om 6 uur wreed gewekt door de wekker. Tijd om op te staan, een nieuwe werkdag. De verleiding was deze morgen groter dan andere dagen om lekker te blijven liggen. Niet wetend dat ik deze Spreuken op mijn geestelijke ontbijtbordje kreeg, ben ik er uit gegaan om een ontbijtje te maken voor ons samen. Dat zit in mijn systeem en dat helpt om te doen wat je moet doen en je niet over te geven aan je gevoel.
Doen wat je moet doen, daar gaat het deze morgen over. Je verantwoordelijkheid op je nemen, omdat je die hebt naar jezelf, je partner, je gezin en de baas voor wie je werkt als je geen zelfstandige bent.
Kijk om je heen, zoals Salomo dat deed, en zie de verspilling van hen die zich overgeven aan luiheid. Trek je lering er uit en maak de goede keuzes.

Dat is wat je werk betreft, maar er is ook een andere akker die je goed moet onderhouden. De akker van je ziel. Wanneer je dat veronachtzaamt zullen er dorens en distels in je ziel gaan groeien. Je eigen wil is van nature geneigd om niet goed te zorgen voor je ziel.

Galaten 5:19-21  / NBV
19 ‭Het is bekend wat onze eigen wil allemaal teweegbrengt: ontucht, zedeloosheid en losbandigheid,20 ‭afgoderij en toverij, vijandschap, tweespalt, jaloezie en woede, gekonkel, geruzie en rivaliteit,21 ‭afgunst, bras- en slemppartijen, en nog meer van dat soort dingen. Ik herhaal de waarschuwing die ik u al eerder gaf: wie zich aan deze dingen overgeven, zullen geen deel hebben aan het koninkrijk van God.

Maar wanneer je je eigen wil stelt onder het gezag van de wil van God gaan de zaken veranderen. Dan neemt de Heilige Geest je bij de hand, verdwijnen de dorens en distels en draagt de akker van je ziel vrucht.

Galaten 5:22-25  / NBV
22 ‭Maar de vrucht van de Geest is liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof,23 ‭zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Er is geen wet die daar iets tegen heeft.24 ‭Wie Christus Jezus toebehoort, heeft zijn eigen natuur met alle hartstocht en begeerte aan het kruis geslagen.25 ‭Wanneer de Geest ons leven leidt, laten we dan ook de richting volgen die de Geest ons wijst.

Als dat de vrucht is die jij graag wil zien in je leven, volg dan de richting die de Geest je wijst. Sta ‘s morgens wat vroeger op om de dag te beginnen met het lezen van de Bijbel, het Woord van God. Dat is een lamp voor je voet en een licht op je pad. Geeft richting voor je ziel en houdt je op het goede spoor.

Psalmen 119:105  / NBV
105 ‭Uw woord is een lamp voor mijn voet, 
‭een licht op mijn pad.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand