Vijand

Spreuken 24:17-18. Wat is jouw houding ten opzichte van je vijanden?

17 ‭Verheug je niet over de val van je vijand, 
‭juich niet als hij ten onder gaat.
18 ‭Want de ‭HEER‭ ziet het en keurt het af, 
‭en laat zijn woede op je vijand varen.

Ogen vol genade


Geen gemakkelijke opdracht vandaag, want je zal maar vijanden hebben die je het leven dusdanig zuur maken dat gevoelens van haat en wraak op de hoek liggen. Wat doe je dan in zo’n situatie? 
In de eerste plaats er voor zorgen dat haat en wraak geen wortel gaan schieten in je leven, want dan word je een verbitterd mens.

Hebreeën 12:14-15  / NBG51
14 ‭Jaagt naar‭‭ vrede‭ met‭ allen‭ en‭ naar de heiliging‭, zonder‭ welke‭ niemand‭ de Here‭ zal zien‭‭.15 ‭Ziet daarbij toe‭‭, dat niemand‭‭ verachtere‭‭ van‭ de genade‭ Gods‭, dat er geen‭‭ ‭bittere‭‭ ‭wortel‭‭ opschiete‭‭‭ en verwarring stichte‭‭, en‭ daardoor‭‭ zeer velen‭ zouden besmet worden‭‭.

Kijk dus uit voor bittere wortels. Als bitterheid je te pakken heeft ga je de genade van God in je leven missen en dat is echt niet wat je wilt.

Mattheüs 6:14-15  / NBG51
14 ‭Want‭ indien‭ gij de mensen‭ hun‭ overtredingen‭ vergeeft‭‭, zal uw‭ hemelse‭ Vader‭ ook‭ u‭ vergeven‭‭;15 ‭maar‭ indien‭ gij de mensen‭ niet‭ vergeeft‭‭, zal ook‭‭ uw‭ Vader‭ uw‭ overtredingen‭ niet‭ vergeven‭‭.

Terwijl ik dit zo schrijf realiseer ik me hoe moeilijk vergeving kan zijn voor mensen aan wie zoveel onrecht gedaan is. Dan is wat ik schrijf menselijkerwijs niet mogelijk. Dan heb je de kracht en genade van Jezus nodig om genezing en herstel te vinden en daar mag je naar jagen, zoals Paulus schrijft in Hebreeën. Jagen naar vrede met allen en naar de heiliging. 
Dus doe de geestelijke wapenrusting (Efeziërs 6) aan en ga op jacht tegen haat, wraak en het niet willen vergeven . Dat zit niet in het wezen van Jezus, dus ook niet in de nieuwe natuur die je als kind van God hebt ontvangen. De Heilige Geest wil je graag heiligen en vol maken met het leven van Jezus. Stel je daar voor open en de bitterheid zal verdwijnen! Overwin het kwade door het goede, zoals Paulus zegt in Romeinen.

Romeinen 12:17-21  / NBV
17 ‭Vergeld geen kwaad met kwaad, maar probeer voor alle mensen het goede te doen.18 ‭Stel, voorzover het in uw macht ligt, alles in het werk om met alle mensen in vrede te leven.19 ‭Neem geen wraak, geliefde broeders en zusters, maar laat God uw wreker zijn, want er staat geschreven dat de Heer zegt: ‘Het is aan mij om wraak te nemen, ik zal vergelden.’20 ‭Maar ‘als uw vijand honger heeft, geef hem dan te eten, als hij dorst heeft, geef hem dan te drinken. Dan stapelt u gloeiende kolen op zijn hoofd’.21 ‭Laat u niet overwinnen door het kwade, maar overwin het kwade door het goede.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand