Peilloos

Spreuken 25:2-3. Wat heb jij van de peilloze hoogte en diepte van God begrepen?

2 ‭Eer aan God, omdat hij dingen verbergt, 
‭eer aan de koning, omdat hij dingen onderzoekt.
3 ‭Zo peilloos hoog als de hemel, zo peilloos diep als de aarde, 
‭zo peilloos is het hart van een koning.

Allerhoogste


Als je de Bijbel leest met als doel hem van A tot Z te begrijpen en doorgronden moet ik je teleurstellen. Dat gaat geen mens ooit lukken, omdat de Bijbel over de Allerhoogste Koning gaat en zijn hart is peilloos hoog als de hemel en peilloos diep als de aarde. Van wat daar tussenin zit zullen we veel kunnen begrijpen en te weten kunnen komen door het bestuderen van de Bijbel, maar de hoogste hoogte en diepste diepte is peilloos, of zoals de NBG zegt: ‘niet te doorvorsen’. In de grondtekst betekent dat: onderzoek, doorvorsen, naspeuren, onderzoeking, iets dat moet worden onderzocht.‭
Paulus verwoord het als volgt:

Romeinen 11:33  / NBV
33 ‭Hoe onuitputtelijk zijn Gods rijkdom, wijsheid en kennis, hoe ondoorgrondelijk zijn oordelen en hoe onbegrijpelijk zijn wegen.

Daarom ook dat we gelovigen genoemd worden. We begrijpen niet alles en hebben onze onbeantwoorde vragen, maar zijn overtuigd dat het Woord van God waar is, omdat de Allerhoogste Koning dat zelf zegt.

Johannes 17:17  / NBV
17 ‭Heilig hen dan door de waarheid. Uw woord is de waarheid.

Gisteren werd de nieuwe Bijbelvertaling gepresenteerd, de NBV21. Voor sommigen is dit het bewijs dat de Bijbel mensenwerk is en dus niet letterlijk als de waarheid gezien moet worden. Als je het puur op de letter bekijkt zou je die conclusie kunnen trekken, want ook ik vind dat sommige zaken in de ene vertaling beter verwoord zijn dan in de andere. In essentie gaat het echter niet om de letter, want de letter doodt zegt Paulus tegen de Corinthiërs. 

2Corinthiërs 3:6  / NBV
6 ‭Hij heeft ons geschikt gemaakt om het nieuwe verbond te dienen: niet het verbond van een geschreven wet, maar dat van zijn Geest. Want de letter doodt, maar de Geest maakt levend.

Dat is voor mij de essentie, een leven dat vol is van de Heilige Geest. De Bijbel leren lezen met de ogen van Gods Geest. En geloof me, die weet wel raad met al die verschillende Bijbelvertalingen en is in staat die peilloze diepte en hoogte van het hart van de Allerhoogste Koning aan ons te openbaren. Als Hij dat wil!

1Corinthiërs 2:7-11  / NBV
7 ‭Waar wij over spreken is Gods verborgen en geheime wijsheid, een wijsheid waarover God vóór alle tijden besloten heeft dat wij door haar zouden delen in zijn luister.8 ‭Geen van de machthebbers van deze wereld heeft die wijsheid gekend; zouden ze haar wel hebben gekend, dan zouden ze de Heer die deelt in Gods luister niet hebben gekruisigd.9 ‭Maar het is zoals geschreven staat: ‘Wat het oog niet heeft gezien en het oor niet heeft gehoord, wat in geen mensenhart is opgekomen, dat heeft God bestemd voor wie hem liefheeft.’10 ‭God heeft ons dit geopenbaard door de Geest, want de Geest doorgrondt alles, ook de diepten van God.11 ‭Wie is in staat de mens te kennen, behalve de geest van de mens? Zo is alleen de Geest van God in staat om God te kennen.

Ik ben als een kind dat lang niet alles begrijpt van wat zijn ouders zeggen en schrijven, maar ze wel gelooft en vertrouwt, omdat de liefde heerst.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand