Ontzag


Spreuken 24:21-22. Wat is jouw houding ten opzichte van God en de overheden?

21 ‭Mijn zoon, heb ontzag voor de ‭HEER‭ en de koning, 
‭ga niet om met wie zich tegen hen verzetten.22 ‭Ze gaan plotseling ten onder, 
‭en wie weet hoe zwaar de ramp is die hen treft?

Ware wijsheid is ontzag voor de Heer.


In eerbied en ontzag leven voor God. We zeggen het zo makkelijk, maar leven we ook zo? Daarom is het goed dat we in de Spreuken van vandaag ook opgeroepen worden in ontzag voor de koning te leven. In ons geval houdt dat vooral de regering in. Is in mijn en jouw leven zichtbaar dat we in ontzag voor de regering leven? Paulus roept ons in de brief aan de Romeinen op om zo te leven.

Romeinen 13:1-2  / NBV
1 ‭Iedereen moet het gezag van de overheid erkennen, want er is geen gezag dat niet van God komt; ook het huidige gezag is door God ingesteld.2 ‭Wie zich tegen dit gezag verzet, verzet zich dus tegen een instelling van God, en wie dat doet roept over zichzelf zijn veroordeling af.

Onze regering maakt op dit moment een moeilijke tijd door. In het nieuws hoor je vooral de kritiek die er is en er hoeft maar iets te gebeuren of je wordt als politicus afgeserveerd. We vinden er allemaal wat van. 
Maar waar zijn de bidders. De mensen die op de bres staan voor onze overheid en ze in woord en daad ondersteunen? Ik weet me in ieder geval aangesproken en wil meer in gebed achter onze regering gaan staan.
Betekent dat dan dat je gehoorzaam moet zijn aan alles wat ze zeggen? Daar wil ik toch een kanttekening bij plaatsen, denkend aan de apostelen die voor het Sanhedrin stonden, omdat ze ongehoorzaam waren aan het bevel om de naam van Jezus niet meer te gebruiken en geen onderricht meer te geven over Hem. De reactie van de apostelen was de volgende:

Handelingen 5:29  / NBV
29 ‭Petrus en de andere apostelen antwoordden: ‘Men moet God meer gehoorzamen dan de mensen.

Wat doen wij als kinderen van God, wanneer de overheid dingen van ons vraagt die lijnrecht ingaan tegen de basisprincipes waar wij voor staan? Dan hebben wij ook de opdracht God meer gehoorzaam te zijn dan mensen. Wat niet wil zeggen dat we meteen op onze  achterste benen moeten gaan staan. Het zou ons moeten aanmoedigen te blijven bidden voor onze overheid vanuit een ontzag voor God. Blijven liefhebben, de vrede blijven najagen. En je steeds afvragen of de zaken waar het om gaat basisprincipes zijn die voor ons allemaal gelden of zaken waar we gewoon zelf, individueel, keuzes in moeten maken. Daar is wijsheid voor nodig en die wil God je geven.
Leven in ontzag voor God en de overheid. Dat is ware wijsheid!



Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand