Vrienden

Spreuken 19:4. Waar zijn jouw vriendschappen op gebaseerd?

4 ‭Rijkdom maakt veel vrienden, 
‭een arme komt alleen te staan.

Er is geen vriend zo trouw als Jezus.


Dat rijkdom veel vrienden maakt en armoede eenzaamheid voortbrengt zie je terug in de geschiedenis van de verloren zoon. Het maakt ook pijnlijk duidelijk waarop veel vriendschappen vandaag de dag gebaseerd zijn: ‘Wat valt er voor mij te halen/winnen’. 
In je kinder- en tiener tijd sluit je het liefst vriendschap met diegene die goed ligt in de groep, want er bij horen is belangrijk. In je werk sluit je het liefst vriendschap met collega’s die invloed hebben, zodat je een vast contract krijgt, carrière kunt maken of meer kunt verdienen. In de kerk leg je vriendschap met gelijkgestemden, zodat je samen sterk staat. Allemaal voorbeelden van vriendschappen die gebaseerd zijn op ontvangen in plaats van geven.
Wat Jezus ons heeft laten zien is onvoorwaardelijke vriendschap voor iedereen, arm en rijk. Die vriendschap heeft liefde als basis en is gebaseerd op geven. Voor Jezus maakt het niet uit of je arm of rijk bent, populair of niet populair, in aanzien of niet in aanzien, welbespraakt of zwijgzaam en ga zo maar door. Hij heeft je onvoorwaardelijk lief en wil je alles geven om een leven te leiden met hoop en perspectief, waarbij je nooit alleen komt te staan. Hij is er altijd, want Hij is een trouwe vriend.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand