Leven

Spreuken 19:8. Welk leven heb jij lief?

8 ‭Wie zijn verstand gebruikt, heeft zijn leven lief, 
‭wie zich laat leiden door inzicht, is geluk op het spoor.

Nu leef ik weer.


Als je het leven niet (meer) liefhebt, wat doe je dan? In 2019 kozen 1811 medeburgers er voor een eind te maken aan hun leven (Bron CBS), waarbij het hoogste percentage in mijn leeftijdscategorie viel, 50 tot 60 jaar. Is dat dan de oplossing? De spreuk van vandaag roept ons op ons verstand te gebruiken en het leven lief te hebben. Maar hoe doe je dat en over welk leven hebben we het dan? En wat wordt er dan bedoeld met Johannes 12:25, wat zo in tegenspraak lijkt met de spreuk van vandaag?

Johannes 12:25  / NBV
25 ‭Wie zijn leven liefheeft verliest het, maar wie in deze wereld zijn leven haat, behoudt het voor het eeuwige leven.

Ik zal je laten zien en je uitleggen dat wat er in Johannes staat een beeldende verklaring is over het leven waarover gesproken wordt in Spreuken. Het geheim is namelijk in vers 24 te vinden.

Johannes 12:24  / NBV
24 ‭Waarachtig, ik verzeker u: als een graankorrel niet in de aarde valt en sterft, blijft het één graankorrel, maar wanneer hij sterft draagt hij veel vrucht.

Beeldend ziet dat er zo uit:



Een graankorrel en het graan. Twee levens. Één zoals het begint, de graankorrel, en één zoals het bedoeld is, het graan. Jezus vergelijkt ons leven hiermee. We worden allemaal geboren als een graankorrel. Diep in ons is een kiem die maakt dat er nieuw leven uit ons kan groeien, het graan, zodat we worden zoals God het bedoeld heeft.
Houd je van de graankorrel en wil je dat liever blijven, dan zul je het leven nooit vinden en gaan zien. Houd je van het graan, dan zul je er voor kiezen te sterven aan jezelf - de graankorrel in de aarde - en te ontkiemen als een leven zoals God het bedoeld heeft. Of Johannes 12:25 in andere woorden:

Wie de graankorrel liefheeft verliest het, maar wie in deze wereld de graankorrel haat en sterft aan zichzelf, vindt het leven, de graan.

Als jij moe bent van het leven, de graankorrel, is zelfmoord dus de oplossing niet. Het leven, de kiem, dat in jou verborgen zit moet tot leven komen. Jezus heeft het deel van het sterven al op zich genomen, dat hoef jij niet te doen en kun jij ook niet doen. Hem toelaten in je leven betekent zijn Geest ontvangen en de Geest van God laat je ontkiemen, tot je bestemming komen.
Welk leven heb je dus lief? De graankorrel of het graan?


Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand