Huis

Spreuken 19:13-14. Hoe zorg jij ervoor dat je huis een plek blijft waar jij en je kinderen altijd graag naar toe gaan?

13 ‭Een dwaze zoon is voor zijn vader een ramp, 
‭het geruzie van een vrouw is als een dak dat altijd lekt.14 ‭Je huis en rijkdom erf je van je voorouders, 
‭maar een vrouw met inzicht krijg je van de ‭HEER‭.

Bij U ben ik thuis.


Die Salomo heeft makkelijk praten als hij dit zegt over vrouwen. Hij heeft er genoeg, dus gewoon een ander en probleem opgelost, zou ik zeggen. Maar daar koop ik niets voor, want ik wil graag trouw zijn en trouw blijven aan de ene vrouw die ik van de Heer ontvangen heb. 
Voor alle duidelijkheid. Als hier gesproken wordt over zonen en vrouwen, dan geldt voor mij precies hetzelfde voor dochters en mannen. Je zal maar een dwaze dochter hebben of een man die altijd ruzie maakt en erger nog, daarbij geweld gebruikt. Een regelrechte ramp.
Hoe kun je zo’n ramp voorkomen? Dat heb je natuurlijk niet geheel in eigen hand, maar er zijn keuzes die je maakt die er wel degelijk van invloed op zijn. Als ik kijk naar mijn eigen leven dan hebben de volgende keuzes er toe bijgedragen dat mijn huis een plek is waar ik graag naar toe ga, waar een warme band is met onze kinderen en kleinkinderen:

1) Kies je vrienden zorgvuldig.
Wat heeft dat er nu mee te maken, zul je zeggen. Hier begint het. Grote kans dat je levenspartner gekozen wordt uit de vriendengroep met wie je omgaat. Voor mij waren dat vooral de jongeren met wie ik op de zaterdagavondclub zat. Jongeren die wilden leven met God. Daar heb ik mijn vrouw gevonden. Dat was voor mij ook een voorwaarde. Een vrouw met wie ik samen de weg van de Heer kon gaan. Geen ongelijk span.

2) Zelfbeheersing
Als de hormonen door je lijf heen gieren is het zaak dat je je verstand blijft gebruiken en niet de verkeerde keuzes maakt. Voordat je het weet duik je het bed in met de verkeerde, raak je ongewild zwanger of ben je vergiftigd in je denken door alle porno die je bekijkt. Dicht bij God leven en de zelfbeheersing van de Heilige Geest het werk in je leven laten doen helpt echt!

3) Houd veel van elkaar.
Een besluit dat je steeds weer opnieuw moet nemen. In het begin gaat dat nog vanzelf met al die vlinders 🦋 in je buik, maar dat gaat voorbij en dan komt het er op aan dat je steeds opnieuw voor elkaar blijft kiezen. Communiceer daar regelmatig over. Bevraag elkaar daarop en zeg dat je van de ander houdt, ook al is dat op bepaalde momenten een wilsbeslissing.
Houden van je kinderen is ook zó belangrijk. Vanaf hun eerste ademtocht laten merken en zien dat ze geliefd en gewenst zijn.

4) Zorg voor elkaar.
Heel praktisch en zo belangrijk. Zorg goed voor je man/vrouw. Verwen haar/hem af en toe eens. Zeker als de liefdestaal van de ander ‘cadeautjes krijgen’ is. Maar ook met de andere liefdestalen kun je elkaar verwennen. Lees het boek ‘5 talen van de liefde’ van Garry Chapman maar. Het zal je zeker verder helpen.
Voorkom dat je kinderen op jonge leeftijd voor jou moeten zorgen. Jij bent er als ouder om (zelf) te zorgen voor je kinderen, niet andersom. En valt er straks nog wat te erven voor je kinderen? Als je dat goed doet zul je merken dat, als jij later oud bent en hulpbehoevend, je kinderen er zullen zijn om voor jou te zorgen, omdat ze van je houden en je altijd goed voor hun gezorgd hebt.

5) Houdt vol.
Misschien wel de belangrijkste. Je huis tot een plek maken waar je steeds weer opnieuw graag naar toe gaat is een levenslange investering van steeds weer opnieuw de goede keuzes maken. Laat je daarbij voeden door hoe God dat doet met zijn huis. Hoe Hij zorgt voor zijn Bruid, de gemeente, en hoe Hij zorgt voor zijn kinderen en maakt dat wij altijd kunnen zeggen: ‘Bij U ben ik thuis!’

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand