Hoop

Spreuken 19:18. Hoe gaat het met het thuisonderwijs in de leerschool van het leven?

18 ‭Tuchtig je zoon, dan is er hoop, 
‭zorg ervoor dat hij niet sterft.

Kneed mij en vorm mij.


In de tijd dat ik nog voor de klas stond in het basisonderwijs had ik de gewoonte de eerste weken van een nieuw schooljaar behoorlijk streng te zijn op het naleven van regels en afspraken. De toon werd gezet en dat gaf hoop voor de rest van het jaar, om de woorden van deze spreuk maar te gebruiken.. Dan kon je later de teugels wat laten vieren en vanuit een algemene sfeer van veiligheid de kinderen wat meer ruimte geven. Doe je dat niet meteen in die eerste weken, dan loop je het risico dat het uit de hand loopt en zie het tij dan nog maar eens te keren.
Dat principe geldt ook voor de opvoeding van je kinderen thuis en wordt in deze spreuk verduidelijkt. Wil je dat er hoop is voor je kinderen, begin dan tijdig om streng te zijn op het naleven van regels en afspraken die nodig zijn om het leven te leven. Aandachtspunten daarbij zijn:

* Handel consequent.
* Leg steeds weer opnieuw uit wat de regels en afspraken zijn.
* Leer ze dat ‘daarom’ soms ook een antwoord is.
* Waar mogelijk, probeer dan om ze zelf eigenaar te maken van de regels en afspraken. Als ze er zelf voor kiezen is dat grote winst.
* Handel altijd vanuit liefde en nooit vanuit bij en machteloosheid.
* Haal ze uit een situatie als ze die niet aankunnen. Zorg voor een plekje in huis waar ze kunnen afkoelen.
* Vergeef van harte en start steeds weer opnieuw met een schone lij.
* Geef je eigen fouten eerlijk toe. 
* HOU VAN ZE!

Vooral het slotakkoord is belangrijk. Liefde als basis van de tucht. Liefde als basis van de hoop. Liefde als basis van het leven. Welkom in de leerschool van het leven.

Hebreeën 12:5-7  / NBV
5 ‭Kennelijk bent u de bemoediging vergeten die tot u als tot kinderen wordt gericht: ‘Mijn zoon, je mag een vermaning van de Heer nooit terzijde schuiven en nooit opgeven als je door hem terechtgewezen wordt,6 ‭want de Heer berispt wie hij liefheeft, straft elke zoon van wie hij houdt.’7 ‭Houd vol, het betreft hier immers een leerschool, God behandelt u als zijn kinderen. Welk kind wordt niet door zijn vader berispt?


Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand