Koning

Spreuken 19:12. Heeft de Leeuw en het Lam zijn werk al gedaan in jouw leven?

12 ‭Als het brullen van een leeuw, zo is de woede van een koning, 
‭als dauw op het gras, zo is zijn goedgunstigheid.

De Leeuw, maar ook het Lam


Ken je personen bij wie je nooit zeker weet hoe hun pet staat. De ene keer ontbranden ze zomaar in woede en het volgende moment zijn ze goedgunstig als de dauw op het gras. Twee uitersten in één persoon. Het kan heel lastig zijn om met zo’n iemand samen te leven en samen te werken als de woede tegen jou persoonlijk gericht is. Zeker als het om een machthebber gaat die macht heeft over leven en dood.
Nebukadnessar was zo’n koning. In Daniël 3 lees je hoe hij in zijn woede de vrienden van Daniël de vurige oven in liet gooien. 

Daniël 3:19-20  / NBV
19 ‭Nebukadnessar werd razend, en met een van woede vertrokken gezicht keek hij Sadrach, Mesach en Abednego aan. Hij gaf opdracht de oven zevenmaal heter op te stoken dan men gewoonlijk deed.20 ‭En hij beval enkele van de sterkste mannen uit zijn leger om Sadrach, Mesach en Abednego te knevelen en in de brandende oven te gooien.

In Daniël 4 zie je dezelfde koning, Nebukadnessar, in een heel andere hoedanigheid.

Daniël 4:33  / NBV
33 ‭En op hetzelfde ogenblik werd het vonnis over Nebukadnessar voltrokken. Hij werd door de mensen verstoten, hij at gras als de runderen, zijn lichaam werd vochtig van de dauw van de hemel, en ten slotte was zijn haar even lang als de veren van een arend en waren zijn nagels uitgegroeid als de klauwen van een vogel.

Dit laat zien dat de machthebbers van de aarde niet het laatste woord hebben. Hun koningschap ligt in andere handen en Nebukadnessar kwam daar pijnlijk achter.

Daniël 4:31  / NBV
31 ‭(4:28)‭ De koning had deze woorden nog niet gesproken, of er klonk een stem uit de hemel: ‘Dit wordt u aangekondigd, koning Nebukadnessar: Het koningschap is u ontnomen.

Die stem uit de hemel is de stem van de Koning der Koningen, Heer en God van hemel en aarde. Hij is ook een Koning van uitersten. De Leeuw, maar ook het Lam!
Zijn woede richt zich tegen de machten van het kwaad en als dat kwaad in jou aanwezig is en daar de dienst uitmaakt, dan is Hij als een Leeuw die het kwaad kan, wil en uiteindelijk zal verdrijven. Waarom? Omdat Hij van je houdt en niets liever wil dan dat jij leeft dicht bij Hem. Hij is een Koning, die zijn onderdanen die gevangen genomen zijn door de vijand, bevrijd en brengt naar de plek waar ze thuishoren, dicht bij Hem. Daar mag je genieten van zijn goedgunstigheid, veilig en geborgen. 
Hoe weet ik dat allemaal zo zeker? Kijk naar Jezus! De Leeuw, maar ook het Lam. Hij heeft het laten zien en bewezen dat het zo is!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand