Kwaadaardig

Spreuken 17:11. Wat voor aard heb jij?

11 ‭‭Een kwaadaardig mens is alleen op ruzie uit, 
‭er wordt een onheilsbode op hem afgestuurd.‭ 

Heer, verlos ons van het kwaad.


Wat een bijzonder woord zeg, kwaad-aardig. De Nederlandse taal is wat dat betreft soms vol-ledig onbegrijpelijk ;)
In de context van het vers heeft het hier te maken met mensen die kwaad van aard zijn, kwaadwillend dus. Dat kunnen geen kinderen van God zijn. Die hebben namelijk de aard van God ontvangen toen ze de Heilige Geest ontvingen. Van die aard wordt het volgende gezegd:

Galaten 5:22-23  / NBV
22 ‭‭Maar de vrucht van de Geest is liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof,‭ 23 ‭‭zachtmoedigheid en zelfbeheersing.

Dat is de aard die je niet kwaadwillend, maar goedwillend maakt. Daar worden we ook toe opgeroepen. Petrus zegt er het volgende over:

1Petrus 3:10-11  / NBV
10 ‭‭Immers: ‘Wie het leven liefheeft en gelukkig wil zijn, moet geen laster of leugens over zijn lippen laten komen,‭ 11 ‭‭hij moet het kwaad uit de weg gaan en het goede doen, en voortdurend vrede nastreven.‭ 

Goedaardig zijn en vrede nastreven. Dat is het tegenovergestelde van kwaadaardig zijn en op ruzie uit zijn. Alleen de Heilige Geest kan je die goede aard geven. Vanuit zielskracht kun je een hoop goede dingen doen, maar dat wil niet zeggen dat je aard daarmee veranderd is. 
Paulus zegt over onze natuurlijke aard het volgende:

Romeinen 3:23  / NBV
23 ‭‭Iedereen heeft gezondigd en ontbeert de nabijheid van God;‭ 

Jezus is de enige die je kan verlossen van deze aard. Lees maar wat Paulus in vers 24 zegt:

Romeinen 3:24  / NBV
24 ‭‭en iedereen wordt uit genade, die niets kost, door God als een rechtvaardige aangenomen omdat hij ons door Christus Jezus heeft verlost.‭ 

Heeft Hij de regie in je leven, dan zal er geen onheilsbode op je afgestuurd worden op het moment waarover Johannes spreekt:

Johannes 5:28-29  / NBV
28 ‭‭Wees hierover niet verwonderd, er komt een moment waarop alle doden zijn stem zullen horen‭ 29 ‭‭en uit hun graf zullen komen: wie het goede gedaan heeft staat op om te leven, wie het slechte gedaan heeft staat op om veroordeeld te worden.‭ 

Dan komt het er op aan wat voor aard jij hebt. Goedaardig (Heilige Geest) of kwaadaardig (zondige natuur). Wat voor aard heb jij?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand