Fouten

Spreuken 17:9. Mogen mensen fouten maken?

9 ‭‭Wie vriendschap zoekt, dekt fouten toe, 
‭wie ze telkens oprakelt, verliest zijn vrienden.‭ 

U bent een vriend van de zwakken.


Gisteren had ik een gesprek over een arbeidsconflict wat zich vorig jaar heeft afgespeeld en allang uitgesproken was. Er waren fouten gemaakt en daarvan is geleerd en er zijn excuses gemaakt. Vandaag sloten we het boek. Alle fouten weer oprakelen zou niets bijgedragen hebben. Daarvoor was en is de relatie te kostbaar. 
Zo gaat het in het leven. Mensen maken fouten, dus waak er voor dat die fouten er de oorzaak van zijn en worden dat je vrienden en vriendschappen gaat verliezen. Ik moet dan altijd denken aan de woorden van Jezus uit de bergrede:

Mattheüs 7:3  / NBV
3 ‭‭Waarom kijk je naar de splinter in het oog van je broeder of zuster, terwijl je de ‭balk‭ in je eigen oog niet opmerkt?‭ 

Dat houdt mij klein en nederig. Als je met één vinger naar de ander zijn fouten wijst, wijs je er met drie naar je eigen fouten 👉🏻😔

Mogen we sowieso wel fouten maken? In het onderwijs heb ik geleerd dat fouten maken juist heel goed kan zijn, want van je fouten leer je en daarvoor ben je op school, om te leren. Is dat in het geestelijk leven ook zo? 
Als het om de zonde gaat niet, maar daar geldt wel wat Jezus zegt over de splinter en de balk. Paulus zegt in Romeinen het volgende over het steeds maar weer zondigen:

Romeinen 6:1-2  / NBV
1 ‭‭Betekent dit nu dat we moeten blijven zondigen om de genade te laten toenemen?‭ 2 ‭‭Dat in geen geval. Hoe zouden wij, die dood zijn voor de zonde, nog in zonde kunnen leven?‭ 

Gaat het echter om de gaven van de Geest die we ontvangen hebben, dan mag je in het dienen met die gaven best fouten maken en van die fouten leren. Denk maar aan de gelijkenis van de talenten. Je gaat er mee handelen, wint wat en verliest wat, maar uiteindelijk levert het meer op. Goed gedaan trouwe dienstknecht. De verliesmomenten nemen we voor lief. Beter dát, dan niets doen uit angst dat je fouten maakt. 
Wees dus een goede vriend voor broeders en zusters die hun best doen om Jezus te volgen en daarbij weleens verlies lijden door fouten die ze maken. Dek die toe en rakel ze niet op, maar ga voor de vriendschap.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand