Woorden

Spreuken 18:6-7. Wie van jullie kan wijs en verstandig genoemd worden?

6 ‭De woorden van een dwaas zaaien tweedracht, 
‭wat hij zegt leidt tot een vechtpartij.7 ‭Met zijn woorden stort een dwaas zichzelf in het verderf, 
‭hij zet een valstrik voor zichzelf met wat hij zegt.

Een woord uit je hart in liefde gesproken.


Het is wel opvallend hoe vaak er in de Spreuken gesproken en gewaarschuwd wordt over ons woordgebruik en spreken. Ook weer niet verwonderlijk, want het is een machtig wapen dat mensen, steden, landen en de wereld in beweging zet. Positief, maar ook negatief. Kijk bijvoorbeeld hoe al die gesproken woorden van de overheden over corona zijn effect hebben op ons persoonlijk, ons land en de hele wereld. De angst is in de samenleving getrokken, de liefde verkild, de agressie toegenomen en verdeeldheid gezaaid. Dat is de kracht van woorden. Daar kan geen ander wapen tegenop.
Jacobus heeft dat prachtig en beeldend verwoord.

Jakobus 3:1-13  / NBV
1 ‭Broeders en zusters, u moet niet allemaal leraar willen zijn. U weet dat ons leraren een strenger oordeel te wachten staat.2 ‭En hoe vaak struikelen we niet allemaal! Wie nooit struikelt in het spreken kan zich een volmaakt mens noemen, die in staat is om zelfs het hele lichaam in toom te houden.3 ‭Paarden doen we een bit in de mond om ze te laten gehoorzamen, en zo kunnen we hun hele lijf sturen.4 ‭En kijk eens hoe reusachtige schepen, voortgestuwd door hevige wind, met een klein roer in de richting worden gestuurd die de stuurman bepaalt.5 ‭Zo is ook de tong een klein orgaan, maar wat een grootspraak kan hij voortbrengen! Bedenk eens hoe een kleine vlam een enorme bosbrand veroorzaakt.6 ‭Onze tong is net zo’n vlam: een wereld van onrecht, die onze lichaamsdelen in brand steekt. Want hij besmet het hele lichaam, hij steekt het rad van het leven in brand, met vuur uit de Gehenna.7 ‭De mens heeft alle mogelijke soorten dieren weten te temmen, wilde dieren, vogels, kruipende dieren en zeedieren,8 ‭maar er is geen mens die de tong kan temmen, dat onberekenbare kwaad, vol dodelijk venijn.9 ‭Met onze tong zegenen we onze Heer en Vader, en we vervloeken er mensen mee die God heeft geschapen als zijn evenbeeld.10 ‭Uit dezelfde mond klinkt zegen en vervloeking. Dat kan toch niet goed zijn, broeders en zusters?11 ‭Laat een bron soms uit eenzelfde ader zoet en bitter water opwellen?12 ‭Of kan een vijgenboom olijven voortbrengen, of een wijnstok vijgen? Net zomin geeft een zilte bron zoet water.13 ‭Wie van u kan wijs en verstandig genoemd worden? Laat hij het daadwerkelijk bewijzen door een onberispelijk leven en door wijze zachtmoedigheid.

Let dus goed op je spreken en woordgebruik. Je kunt er verderf mee zaaien, maar ook mee zegenen. Dat laatste is een mooie uitdaging voor vandaag. Tegen wie kun je zegende woorden spreken? 
Om verderf te voorkomen is het zaak dat je onberispelijk leeft en door wijze zachtmoedigheid geleid wordt, zegt Jacobus. Dat kan alleen maar door de leiding en kracht van de Heilige Geest. Een partje van de vrucht van de Geest is zachtmoedigheid en de Geest overtuigt van zonde, gerechtigheid en oordeel. 

Galaten 5:22-23  / NBV
22 ‭Maar de vrucht van de Geest is liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof,23 ‭zachtmoedigheid en zelfbeheersing.

Johannes 16:8-11  / NBG51
8 ‭En‭ als Hij‭ komt‭‭, zal Hij de wereld‭ overtuigen‭‭ van‭ zonde‭ en‭ van‭ gerechtigheid‭ en‭ van‭ ‭oordeel‭‭;9 ‭van‭ zonde‭,‭ omdat‭ zij in‭ Mij‭ niet‭ geloven‭‭;10 ‭ van‭ gerechtigheid‭, omdat‭ Ik heenga‭‭ tot‭ de‭ Vader‭ en‭ gij Mij‭ niet‭ langer‭ ziet‭‭;11 ‭ van‭ ‭oordeel‭‭, omdat‭ de overste‭ dezer‭ wereld‭ geoordeeld is‭‭.

Vraag God om je dagelijks te vullen met zijn Geest, zodat je woorden uit een liefdevol en rein hart komen en mensen zullen oprichten, angst en zorg doen laten verdwijnen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand