Veilig?

Spreuken 18:11. Waar ben je veilig?

11 ‭Een rijkaard denkt dat zijn bezit een vesting is, 
‭achter een muur waant hij zich veilig.

Heer, mijn God, bij U schuil ik.

De vorige overdenking ging over een sterke toren waar je heen kunt vluchten in tijden van nood. God is die sterke toren. Maar wat als je helemaal niet in God gelooft? Dan zul je zelf een toren moeten bouwen. Daar gaat de spreuk van vandaag over. Een vesting bouwen met je bezit. Je waant je veilig in je weldoortimmerde huis, je baan, je relatie, het kapitaal op de bank, je reputatie en ga zo maar door. Als echter de stormen van het leven gaan woeden en zeker de storm van de dood aan het eind van ons aards bestaan, een storm die we allemaal gaan meemaken, dan is het de vraag of deze vesting blijft staan. Jezus is daar duidelijk over als Hij (met een hoofdletter :)) de volgende gelijkenis verteld:

Mattheüs 7:24-27  / NBV
24 ‭Wie deze woorden van mij hoort en ernaar handelt, kan vergeleken worden met een verstandig man, die zijn huis bouwde op een rots.25 ‭Toen het begon te regenen en de bergstromen zwollen, en er stormen opstaken en het huis van alle kanten belaagd werd, stortte het niet in, want het was gefundeerd op een rots.26 ‭En wie deze woorden van mij hoort en er niet naar handelt, kan vergeleken worden met een onnadenkend man, die zijn huis bouwde op ‭zand‭.27 ‭Toen het begon te regenen en de bergstromen zwollen, en er stormen opstaken en er van alle kanten op het huis werd ingebeukt, stortte het in, en er bleef alleen een ruïne over.’

Voor al die helden die desondanks hun toevlucht niet zoeken in de sterke toren die God voor ze is en wil zijn, tot slot deze woorden van een ervaringsdeskundige, koning David:

Psalmen 52:7  / NBV
7 ‭(52:9)‭ ‘Kijk die held, 
‭die zijn toevlucht niet zocht bij God, 
‭maar vertrouwde op zijn rijkdom–
‭zijn toevlucht werd zijn ongeluk.’

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand