Lot

Spreuken 18:18. Waar zou het lot uitkomst kunnen bieden?

18 ‭Het lot kan een geschil beslechten, 
‭het bemiddelt zelfs tussen de grootste heethoofden.

Als woorden niet meer toereikend zijn, blaas dan de bazuin en werp het lot.

Als woorden niet meer de oplossing zijn voor een conflict. Als politieke debatten niet meer uitkomst kunnen bieden voor lastige vraagstukken die de maatschappij verdelen. Als wereldleiders tegenover elkaar staan en er samen niet meer uitkomen.
Werp dan het lot zegt de spreuk van vandaag. Je kunt er problemen en ruzies mee oplossen en vechters mee uit elkaar halen. Zeker, wanneer je besluit om vooraf de situatie in Gods hand te leggen door te bidden voor een goede uitkomst. Dan kan het lot een goede uitkomst zijn.
Dus:
Bid samen voor het conflict waar jullie in zitten, werp het lot, accepteer de uitkomst en vertrouw op God.
Dus:
Overheid en volksgenoten, bid voor de juiste versoepelingen, werp het lot, accepteer de uitkomst en vertrouw op God.
Dus:
Wereldleiders, voorkom dat de wereldbevolking lijdt onder jullie geruzie, bid samen voor de vraagstukken waar je niet uitkomt, werp het lot, accepteer de uitkomst en vertrouw op God.

Kan het zo eenvoudig zijn? Ja, als je samen je vertrouwen stelt op de God van Abraham, Isaak en Jacob, dan kan het zo eenvoudig zijn. Moet alles dan besloten worden met het werpen van een lot? Matthew Henry zegt daarover in zijn commentaar op dit vers: ‘Als sommigen de wet een loterij vinden, maak dan de loterij tot wet.’ 
Wat is wijsheid? Ontzag voor de Heer en wijken van het kwaad zegt Job in Job 28:28. Begin daar maar eens mee en dan wordt het vanzelf wel duidelijk wat je in welke situatie moet doen.
Tot slot een praktijkvoorbeeld uit Handelingen 1.

Handelingen 1:24-26  / NBV
24 ‭Daarna baden ze als volgt: ‘U, Heer, doorgrondt ieders gedachten. Wijs van deze beide mannen degene aan die u gekozen hebt25 ‭om als apostel zijn dienende taak te verrichten en de plaats in te nemen van Judas, die zijn ondergang tegemoet is gegaan.’26 ‭Ze lieten hen loten en het lot viel op Mattias. Hij werd aan de elf apostelen toegevoegd.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand