Vrienden

Spreuken 18:24. Wat is de waarde van een echte vriend?

24 ‭Wie veel vrienden heeft, raakt snel geruïneerd, 
‭een echte vriend is meer waard dan een broer.

Er is geen vriend zo trouw als Jezus.


Een echte vriend is meer waard dan een broer. Een conclusie die Salomo trekt en al kijk je naar zijn eigen achtergrond, dan begrijp ik die wel. Zie hier de lijst van zijn 18 (half)broers van Salomo, de zonen van de bij vrouwen niet meegerekend:

1Kronieken 3:1-6 NBV
1 ‭Dit zijn de zonen die David in Hebron kreeg: de oudste was Amnon, een zoon van Achinoam uit Jizreël; de tweede was Daniël, een zoon van Abigaïl uit Karmel;2 ‭de derde was Absalom, een zoon van Maächa, die een dochter was van koning Talmai van Gesur; de vierde was Adonia, een zoon van Chaggit;3 ‭de vijfde was Sefatja, een zoon van Abital; de zesde was Jitream, een zoon van zijn vrouw Egla.4 ‭Zes zonen kreeg hij in Hebron, waar hij zeven jaar en zes maanden regeerde. In Jeruzalem regeerde hij drieëndertig jaar5 ‭en daar kreeg hij de volgende kinderen: Sima, Sobab, Natan en Salomo, de vier zonen van Batsua, de dochter van Ammiël;6 ‭(6–9)‭ verder nog negen zonen: Jibchar, Elisama en Elifelet, Noga, Nefeg en Jafia, Elisama, Eljada en Elifelet, en dan nog de zonen van zijn bijvrouwen; hun zuster was Tamar.

Salomo had een conflict met Adonia over de troonsopvolging en liet hem uiteindelijk vermoorden. Absalom vermoordde zijn broer Amnon, omdat die hun zuster Tamar verkracht had. Zelf wilde Absalom de troon van zijn vader David overnemen en kwamen zijn legers tegenover die van David te staan, waarbij Absalom gedood werd. Een paar voorbeelden van hoe het er aan toeging bij de broers.
Dan begrijp ik dat een echte vriend veel meer waard is. Één die altijd voor je klaarstaat als dat nodig is. Koester deze vriendschappen en zorg goed voor ze door te laten zien dat jij ook een betrouwbare en goede vriend bent. 
Weet ook dat, wat de omstandigheden ook zijn, je altijd één trouwe Vriend aan je zijde hebt, als je tenminste de vriendschapsband bent aangegaan door een kind van God te worden. Dan heb je niet alleen een goede en trouwe vriend, maar ook een Grote Broer waar je altijd van op aankunt. Zijn naam? Jezus!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand