Hart èn oor

Spreuken 18:15. Hoe verwerf jij kennis en inzicht?

15 ‭Een verstandig mens verwerft kennis, 
‭een wijze is gespitst op inzicht.

Ware wijsheid


De NBV zette me even op een een verkeerd spoor. Soms gebeurt dat, maar door even wat dieper te graven verwerf je kennis en inzicht over wat er werkelijk bedoeld wordt. Ik zat op het spoor van kennis en inzicht en een overdenking die zou gaan over kennis in relatie tot je hoofd en inzicht in relatie tot je hart. Tot ik de grondtekst las en ontdekte dat daarin voor kennis en inzicht precies hetzelfde woord gebruikt is.
01847 ‭תעד‭ da’ath,  zn‭
‭‭van 03045 TWOT – 848c‭
‭‭1) kennis‭
‭‭   1a) kennis, doorzicht, kundigheid‭
‭‭   1b) onderscheid, doorzicht, wijsheid, kennis

Spreuken 18:15  / NBG51
15 ‭Het hart‭ van de verstandige‭‭ verwerft‭‭ kennis‭, het oor‭ der wijzen‭ zoekt‭‭ kennis‭.

De NBV maakt gebruik van de nuance verschillen in de betekenis en past die toe. De NBG noemt het in beide gevallen ‘kennis’ en maakt het verschil duidelijk in de termen ‘hoofd’ en ‘oor’. Daar kan ik wat mee. Dat herken ik. Neem deze hele pandemie en alle kennis die ons oor in gaat door wat we horen en/of lezen op het nieuws, de persconferenties, van de wetenschappers, van de buitenparlementaire onderzoekscommissie, op YouTube en andere Social Media. Daar is veel wijsheid te vinden, maar kijk uit! We leven in een wereld waarin waarheid en leugen steeds moeilijker te onderscheiden zijn en de leugen toeneemt, omdat de vader van de leugen, satan, zich steeds nadrukkelijker doet laten gelden, omdat hij drommels goed weet wat er komen gaat. De wederkomst van Jezus! 
Met dat in je achterhoofd is het zaak dat je er ook een andere bron bij pakt, het Woord van God, en de kennis die daar te vinden is, samen met al die eerder genoemde kennis, laat afdalen in je hart. Laat daar de Heilige Geest scheiding maken tussen waarheid en leugen en je weet wat je te doen staat.
Kennis verzamelen met het oor èn het hart.

Jakobus 1:5-6  / BasisBijbel
5 ‭En als je een keer niet weet wat je moet doen, mag je God om wijsheid vragen. God geeft die altijd, zonder boos te zijn dat je het zelf niet weet.6 ‭Maar je moet daar wel vol geloof om bidden, zonder te twijfelen. Want als je twijfelt, lijk je op een golf van de zee die door de wind steeds een andere kant wordt opgejaagd.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand