Kalm

Spreuken 15:18. Hoe reageer jij in conflictsituaties?

18 ‭‭Een driftkop wakkert ruzie aan, 
‭wie kalm is sust een twistgesprek.‭ 

U leidt ons in genade naar kalm water.


Hoe handel je in conflictsituaties? Laten we de lat eens leggen langs een gebeurtenis uit Handelingen en dat spiegelen aan de Spreuk van vandaag.

Handelingen 6:1-6  / NBV
1 ‭‭Toen het aantal leerlingen toenam, ontstond er op een gegeven moment ontevredenheid bij de Griekstaligen, die de Arameessprekenden verweten dat de weduwen uit hun groep bij de dagelijkse ondersteuning werden achtergesteld.‭ 2 ‭‭Daarop riepen de twaalf apostelen de voltallige gemeenschap van leerlingen bijeen en zeiden: ‘Het is niet goed dat wij de zorg dragen voor de gemeenschappelijke maaltijden, want daardoor verwaarlozen we de verkondiging van Gods woord.‭ 3 ‭‭Kies daarom, broeders en zusters, uit uw midden zeven wijze mannen die goed bekendstaan en vervuld zijn van de heilige Geest. Aan hen zullen we deze taak opdragen,‭ 4 ‭‭terwijl wij ons zullen wijden aan het gebed en aan de verkondiging van het woord van God.’‭ 5 ‭‭Alle leerlingen stemden met dit voorstel in. Ze kozen Stefanus, een diepgelovig man, die vervuld was van de heilige Geest, en verder ook Filippus, Prochorus, Nikanor, Timon, Parmenas en NikolaĆ¼s, een proseliet uit AntiochiĆ«.‭ 6 ‭‭Ze lieten deze mannen plaatsnemen voor de apostelen, die een gebed uitspraken en hun daarna de handen oplegden.‭ 

Let op de kalme wijze waarop de apostelen dit probleem oplossen. Een paar elementen licht ik er uit:

1) IJsberg
Gaat het om het achterstellen van de weduwen of is er meer aan de hand? Vergelijk een conflictsituatie met een ijsberg. Het grootste deel van de ijsberg ligt onder water. Zo is het vaak ook met conflictsituaties. Het grootste probleem is vaak niet direct zichtbaar. Die wetenschap helpt om in conflictsituaties te relativeren en kalm te blijven en de juiste dingen te zeggen/vragen om duidelijk te krijgen wat er onder het wateroppervlak schuilt. In dit geval een dieper gaand conflict tussen de Grieks en Aramees sprekende Joden onder de eerste gelovigen.

2) Eenheid
De apostelen bleven als team opereren. Sluit de gelederen en zorg ervoor dat er geen verdeeldheid ontstaat binnen de groep waar het conflict wordt neergelegd. Investeer in het bewaren van de vrede. Daar is kalmte voor nodig.

Romeinen 12:18  / NBG51
18 ‭‭Houdt zo mogelijk, voor zover het van u afhangt, ‭vrede‭ ‭met‭ ‭alle‭ ‭mensen‭.‭ 

3) Parkeren.
Soms moet je een conflict parkeren om er later op terug te komen. De apostelen nemen de tijd om de voltallige gemeenschap te raadplegen. Pas daarna schakelen ze verder in de oplossing van het probleem. Om te kunnen parkeren is kalmte nodig. Als je in de auto zit en je moet achteruit inparkeren, ga je dat begrijpen.

4) Zelfreflectie.
De apostelen snijden in vers 2 de oorzaak van het probleem aan. Ze besteden hun tijd en energie aan de verkeerde dingen en doen niet waarvoor ze geroepen zijn. Anderen kunnen deze taak veel beter doen dan zij. Als jij je in een conflictsituatie kwetsbaar durft op te stellen, breekt dat het ijs om te komen tot een oplossing. Ook daar is kalmte voor nodig.

Uiteindelijk wordt het probleem opgelost, doet iedereen waarvoor die geroepen is en groeit de eerste gemeente explosief verder. 
Verlang je naar de kalmte die nodig is om de ijsberg helemaal te kunnen zien, de eenheid te bewaren, te kunnen parkeren en reflecteren op eigen handelen en gedrag? God wil het je geven. Vraag Hem er om en Hij leidt je in genade naar die kalmte toe.

Jakobus 1:19-20  / NBV
19 ‭‭Geliefde broeders en zusters, onthoud dit goed: ieder mens moet zich haasten om te luisteren, maar traag zijn om te spreken, traag ook in het kwaad worden.‭ 20 ‭‭Want de woede van een mens brengt niets voort dat in Gods ogen rechtvaardig is.‭ 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand