Bescheidenheid

Spreuken 15:31-33. Hoe bescheiden ben jij?

31 ‭‭Wie luistert naar de lessen van het leven 
‭schaart zich onder de wijzen.‭ 
32 ‭‭Wie zich niet laat terechtwijzen, doet zichzelf tekort, 
‭wie berispingen ter harte neemt, wint daarbij.‭ 
33 ‭‭Wie ontzag heeft voor de ‭HEER‭ wint aan wijsheid, 
‭bescheidenheid gaat aan eerbetoon vooraf.‭ 

Leer mij om nederig als U te zijn.


Een mooie afsluiter van dit hoofdstuk: ‘bescheidenheid gaat aan eerbetoon vooraf’. Daarom komt Jezus alle eer toe. Hij was nederig van hart, waste de voeten van zondaars en omarmde ze in hun nood. Bescheidenheid, in de NBG ‘ootmoed’ genoemd, betekent in de grondtekst: nederigheid, zachtmoedigheid.
Dat is de grondhouding om te kunnen en willen luisteren naar lessen van het leven, om te accepteren dat je terechtgewezen wordt, berispingen ter harte te nemen en ontzag te hebben voor God. Dan win je aan wijsheid en komt eerbetoon vanzelf. 
Meer gaan lijken op Jezus is dan het grote geheim. Om dat mogelijk te maken zond Jezus de Heilige Geest. Daarom was het beter dat Hij ging en de Heilige Geest kwam. Zo kon zijn wezen en karakter altijd bij en in ons zijn. Meer gaan lijken op Jezus is de Heilige Geest toelaten in je leven door te geloven en hem vervolgens elke dag alle ruimte te geven in je hele leven.

Filippenzen 2:3-5  / NBV
3 ‭‭Handel niet uit geldingsdrang of eigenwaan, maar acht in alle bescheidenheid de ander belangrijker dan uzelf.‭ 4 ‭‭Heb niet alleen uw eigen belangen voor ogen, maar ook die van de ander.‭ 5 ‭‭Laat onder u de gezindheid heersen die Christus Jezus had.‭ 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand