Juiste weg

Spreuken 15:19-21. Bewandel jij vandaag de juiste weg?

19 ‭‭Het pad van een luiaard is vol dorens, 
‭de weg van de oprechten is geëffend.‭ 
20 ‭‭Een wijze zoon geeft zijn vader veel vreugde, 
‭een dwaas veracht zijn moeder.‭ 
21 ‭‭Voor wie geen verstand heeft, is dwaasheid een vreugde, 
‭een mens met inzicht kiest de juiste weg.‭ 

Heer, wijs mij uw weg.


Toen ik deze verzen gelezen had moest ik denken aan de gelijkenis van de twee zonen uit Matteüs 21.

Mattheüs 21:28-32  / NBV
28 ‭‭Wat denkt u van het volgende? Iemand had twee zonen. Hij zei tegen de een: “Jongen, ga vandaag in de wijngaard aan het werk.”‭ 29 ‭‭De zoon antwoordde: “Ik wil niet, ”maar later bedacht hij zich en ging alsnog.‭ 30 ‭‭Tegen de ander zei de man precies hetzelfde. Die antwoordde: “Ja, vader, ”maar ging niet.‭ 31 ‭‭Wie van de twee heeft nu de wil van zijn vader gedaan?’ Ze zeiden: ‘De eerste.’ Daarop zei Jezus: ‘Ik verzeker u: de tollenaars en de hoeren zijn u voor bij het binnengaan van het koninkrijk van God.‭ 32 ‭‭Want Johannes koos de weg van de gerechtigheid toen hij naar u toe kwam. U geloofde hem niet, de tollenaars en de hoeren wel. En ook al zag u dat, u hebt u niet willen bedenken en hem alsnog willen geloven.‭ 

Wie van de twee zonen koos de juiste weg? Je kunt met je mond belijden dat je voor de juiste weg kiest, maar uiteindelijk gaat het om je daden. Die bepalen of je lui of oprecht bent, of je inzicht hebt of dwaas bent.
Op ons werk hebben we de uitspraak: ‘Zeggen wat je doet en doen wat je zegt’. Beide zonen uit deze gelijkenis doen dat niet, maar er zit wel een groot verschil in de gevolgen die het heeft voor beiden. De eerste zoon bedacht zich, kwam terug op wat hij gezegd had, en ging alsnog. Berouw noemen we dat. Spijt van wat je gezegd hebt en er op terug komen naar God en naar mensen. Dat getuigt van inzicht en oprechtheid.
De tweede zoon beleid met zijn mond dat hij gehoorzaam is aan de Vader, maar kiest voor een andere weg. Dat getuigt van dwaasheid en onoprechtheid.
Wat is vandaag voor jou de juiste weg om te gaan? Vraag het aan je Vader in de hemel. Hij zoekt arbeiders in zijn wijngaard. Wat doe jij?

Mattheüs 9:36-38  / NBG51
36 ‭‭Toen Hij de scharen zag, werd Hij met ontferming over hen bewogen, daar zij voortgejaagd en afgemat waren, als schapen die geen herder hebben.‭ 37 ‭‭Toen zeide Hij tot zijn discipelen: De oogst is wel groot, maar ‭arbeiders‭ zijn er weinig.‭ 38 ‭‭Bidt daarom de Heer van de oogst, dat Hij ‭arbeiders‭ uitzende in zijn oogst.‭ 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand