Kroon of tooi

Spreuken 14:24. Waar ga jij voor, een kroon of een tooi?

24 ‭‭Wijzen worden met rijkdom gekroond, 
‭dwaasheid is de tooi van dwazen. 
‭‭ 
Eer aan Hem die ons gekroond heeft.


Het is de tijd van de najaarsfeesten uit de feesten die God heeft ingesteld en waarvan wij vandaag de dag vooral aandacht hebben voor de voorjaarsfeesten (Goede Vrijdag, Pasen, Pinksteren, Hemelvaart). De najaarsfeesten blikken vooruit naar wat er nog komen gaat, met Jezus als centrale persoon. De voorjaarsfeesten laten zien wat Jezus allemaal al gedaan heeft. De najaarsfeesten zijn:

* Bazuingeschal: De wederkomst van Jezus en opname van de gemeente.
* Grote verzoendag: Het herstel van Israƫl en verzoening vervolmaakt.
* Loofhuttenfeest: Alle dingen worden nieuw. Geen tranen meer, geen dood, geen rouw, geen jammerklacht en geen pijn. Wat was dat is voorbij.

En wat gebeurt er met de wijzen, degenen die in Jezus geloven en Hem volgen?

Openbaring 22:3-5  / NBV
3 ‭‭Er zal niets meer zijn waarop nog een vloek rust. De troon van God en van het lam zal daar in de stad staan. Zijn dienaren zullen hem vereren‭ 4 ‭‭en hem met eigen ogen zien, en zijn naam staat op hun voorhoofd.‭ 5 ‭‭Het zal er geen nacht meer zijn en het licht van een lamp of het licht van de zon hebben ze niet nodig, want God, de Heer, zal hun licht zijn. En zij zullen als ‭koningen‭ ‭heersen‭ tot in eeuwigheid.‭ 

Zij worden gekroond!

En de dwazen, degenen die bewust niet in Jezus geloven en Hem niet volgen? Spreuken zegt een tooi. Dat zie ik niet echt terug komen in de grondtekst, maar waarschijnlijk verwijst het naar een woord die je wel in de NBG en Statenvertaling ziet staan: Zotten! 

Spreuken 14:24  / NBG51
24 ‭‭De kroon der wijzen is hun rijkdom; de dwaasheid der zotten blijft dwaasheid.‭ 

De dwaasheid van een domoor leidt tot dwaasheid. Geen kroon maar een tooi. Geen opname, geen herstel en geen eeuwig heersen met Hem. 
Ik ga voor de kroon. Niet in de eerste plaats uit angst voor de gevolgen wanneer ik dat niet doe, maar omdat ik dankbaar ben voor wat Jezus voor mij en de wereld heeft gedaan (voorjaarsfeesten), Hem erken als de Almachtige, uitzie naar en geloof in wat gaat komen (najaarsfeesten) en gewoon veel van hem hou! 
Waar ga jij voor? Een kroon of een tooi?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand