Goed mens

Spreuken 13:22. Wat maakt je tot een goed mens?

22 ‭‭Een goed mens laat ook een kleinkind een erfdeel na, 
‭een zondaar vergaart bezit voor een rechtvaardige.
‭‭ 
Heer, U bent goed!

De vraag die mij bezig houdt bij dit vers uit Spreuken is: Wat maakt dat je een goed mens bent en wie bepaalt dan wat goed is? 
Ik moest denken aan een museum met kunstwerken. Mensen lopen rond, kijken, en bepalen voor zichzelf wat goed en mooi is. Zoveel mensen, zoveel meningen. Degene die eerste zeggenschap heeft over het kunstwerk is de kunstenaar zelf. Wat hij of zij goed vindt is bepalend. Vindt hij/zij het kunstwerk niet goed, dan komt het niet in het museum te hangen.
Zo is het ook met de vraagstelling wat een goed mens is en wie dat bepaalt. Dan moet je te rade gaan bij de Kunstenaar. Die heeft eerste zeggenschap. God heeft ons gemaakt en weet als geen ander hoe Hij dat bedoeld heeft en wat goed is. Dat zie je in het leven van Jezus. Toen Jezus gedoopt werd, zei God:

Mattheüs 3:17  / NBG51
17 ‭‭En zie, een stem uit de hemelen zeide: Deze is mijn Zoon, de geliefde, in wie Ik mijn welbehagen heb.‭ 

Eén van de betekenissen van ‘welbehagen’ (grondtekst) is ‘goed vinden’. Jezus was en is voor God goed. Mensen mogen van alles over Hem zeggen en van Hem vinden, maar voor God is Hij goed. Jezus heeft laten zien hoe God het met de schepping van de mens bedoeld heeft. Wij allemaal zijn daar door de ongehoorzaamheid aan God (zondeval) ver vanaf geraakt. Kunnen we als mens dan wel goed zijn in de ogen van de Kunstenaar? Jazeker! Wanneer jij je afkeert van die ongehoorzaamheid en besluit te geloven dat Jezus je daarvan kan verlossen, dan komt Jezus met zijn Geest in jou wonen en zal God, als Hij naar jou kijkt, zeggen: Ik zie mijn Zoon, de geliefde, in wie ik mijn welbehagen heb.
Wat andere mensen dan van je zeggen, vinden en denken doet er niet toe. Voor God ben je dan goed. Vanaf dat moment zul je gaan merken dat je steeds meer op Hem gaat lijken. Dat lezen we in Galaten 5.

Galaten 5:22-23  / NBV
22 ‭‭Maar de vrucht van de Geest is liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof,‭ 23 ‭‭zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Er is geen wet die daar iets tegen heeft.‭ 

En dan kan het niet anders of je gaat goed zorgen voor je kinderen en kleinkinderen, zoals God dat doet voor zijn kinderen.

Prediker 2:26  / NBV
26 ‭‭Aan een mens die hem behaagt geeft hij wijsheid, kennis en vreugde, maar een zondaar legt hij een kwellende bezigheid op: een zondaar moet bezit vergaren voor een mens die God behaagt. Ook dat is enkel lucht en najagen van wind.
‭‭ 

‭‭ 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand