Huis

Spreuken 14:11. Hoe bestendig is jouw levenshuis?

11 ‭‭Het huis van goddelozen wordt verwoest, 
‭voorspoed is er voor de woning van oprechten.
‭‭ 
Mag ik wonen in uw huis, al de dagen van mijn leven.


De Spreuk van vandaag doet mij denken aan de gelijkenis die Jezus vertelde over het bouwen van een huis dat verwoest wordt en een huis dat blijft staan .

Mattheüs 7:21-29  / NBV
21 ‭‭Niet iedereen die “Heer, Heer” tegen mij zegt, zal het koninkrijk van de hemel binnengaan, alleen wie handelt naar de wil van mijn hemelse Vader.‭ 22 ‭‭Op die dag zullen velen tegen mij zeggen: “Heer, Heer, hebben wij niet in uw naam geprofeteerd, hebben wij niet in uw naam demonen uitgedreven, en hebben wij niet vele wonderen verricht in uw naam?”‭ 23 ‭‭En dan zal ik hun rechtuit zeggen: “Ik heb jullie nooit gekend. Weg met jullie, wetsverkrachters!”‭ 24 ‭‭Wie deze woorden van mij hoort en ernaar handelt, kan vergeleken worden met een verstandig man, die zijn huis bouwde op een rots.‭ 25 ‭‭Toen het begon te regenen en de bergstromen zwollen, en er stormen opstaken en het huis van alle kanten belaagd werd, stortte het niet in, want het was gefundeerd op een rots.‭ 26 ‭‭En wie deze woorden van mij hoort en er niet naar handelt, kan vergeleken worden met een onnadenkend man, die zijn huis bouwde op ‭zand‭.‭ 27 ‭‭Toen het begon te regenen en de bergstromen zwollen, en er stormen opstaken en er van alle kanten op het huis werd ingebeukt, stortte het in, en er bleef alleen een ruïne over.’‭ 28 ‭‭Toen Jezus deze rede had uitgesproken, waren de mensen diep onder de indruk van zijn onderricht,‭ 29 ‭‭want hij sprak hen toe als iemand met gezag, en niet zoals hun schriftgeleerden.‭ 

Laat deze woorden eens goed tot je doordringen en beluister het lied en laat de tekst goed op je inwerken. Hoe bestendig is jouw levenshuis? Er is maar één soort huis wat bestendig is en dat is het levenshuis dat gebouwd is op de Rots, Jezus Christus. Het huis op zich, de materialen waarmee het gebouwd is en de inventaris, bepaalt de bestendigheid niet. Het gaat om het fundament. Hoe stevig is het fundament? Wat als de storm van de dood over jou heen komt? Blijft je huis dan staan of stort het in? Bouw je levenshuis op Jezus. Volg Hem! Als je daar voor gekozen hebt, zie er dan vervolgens op toe hoe je je levenshuis verder opbouwt. Paulus zegt daar het volgende over in de Corinthiërs: 

1Corinthiërs 3:10-15  / NBV
10 ‭‭Overeenkomstig de taak die God mij uit genade heeft opgelegd, heb ik als een kundig bouwmeester het fundament gelegd, en anderen bouwen daarop voort. Laat ieder erop letten hoe hij bouwt,‭ 11 ‭‭want niemand kan een ander fundament leggen dan er al ligt–Jezus Christus zelf.‭ 12 ‭‭Of er op dat fundament nu verder wordt gebouwd met goud, zilver en edelstenen of met hout, hooi en ‭stro‭,‭ 13 ‭‭van ieders werk zal duidelijk worden wat het waard is. Op de dag van het oordeel zal dat blijken, want dan zal het door vuur aan het licht worden gebracht. Het vuur zal laten zien wat ieders werk waard is.‭ 14 ‭‭Wanneer iemands bouwwerk blijft staan, zal hij worden beloond.‭ 15 ‭‭Wanneer het verbrandt, zal hij daarvoor de prijs betalen; hijzelf zal echter worden gered, maar door het vuur heen.‭ 

Hier schetst Paulus een beeld van een huis dat gebouwd is op Jezus de Rots, het fundament. Toch kan het zijn dat dit huis niet overeind blijft staan. Waarom niet? Omdat de bewoners, jij en ik, niet gebouwd hebben met de juiste ‘materialen’. 
Dat heeft alles te maken met de ruimte die de Heilige Geest in jouw leven heeft en krijgt om jou te helpen doen wat Jezus zegt. De Heilige Geest heeft alle bouwmaterialen tot zijn beschikking én de gereedschappen om er iets moois van te maken. Stel je dus dagelijks onder de leiding van de Heilige Geest en vraag hem je te vervullen. Dan zul je steeds bekwamer worden in het bouwen van een levenshuis dat de storm kan doorstaan.
Wat er ook gebeurd, één ding staat vast. Als Jezus het fundament in je leven is zul je gered worden. Dat is niet bepaald door wat jij gebouwd hebt voor Hem, maar wat Hij met zijn eigen leven gebouwd heeft voor jou!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand