Diepste verdriet

Spreuken 14:10. Wat is jouw diepste verdriet en wie kent het?

10 ‭‭Alleen je eigen hart kent je diepste verdriet, 
‭in je vreugde kan een ander niet delen.

Wat ben je bedroefd mijn ziel!


Heeft een mens ooit het diepste verdriet kunnen begrijpen en doorgronden wat Jezus gekend heeft toen Hij stierf aan het kruis voor onze zonden? Heeft een mens ooit de vreugde kunnen begrijpen en doorgronden die Jezus deed besluiten de weg van lijden te gaan?

Hebreeën 12:2  / NBV
2 ‭‭Laten we daarbij de blik gericht houden op Jezus, de grondlegger en voltooier van ons geloof: denkend aan de vreugde die voor hem in het verschiet lag, liet hij zich niet afschrikken door de schande van het kruis. Hij hield stand en nam plaats aan de rechterzijde van de troon van God.‭ 

Jezus is het ultieme bewijs dat er in het verborgene van ieder mens verdriet en vreugde kan zijn dat nooit door anderen begrepen en doorgrond kan worden. Toch hoef je daar niet alleen in te zijn. Er is een groot geheimenis dat duidelijk maakt dat jouw diepste verdriet en vreugde wél gekend kan worden. 

1Corinthiërs 2:11  / NBV
11 ‭‭Wie is in staat de mens te kennen, behalve de geest van de mens? Zo is alleen de Geest van God in staat om God te kennen.‭ 

God was als enige in staat het verdriet en de vreugde van Jezus te begrijpen en doorgronden. Waarom? Omdat Hij en Jezus dezelfde Geest deelden.  Het grote geheimenis is dat God in zijn grote liefde ons die Geest ook geeft, wanneer we besluiten in Hem te geloven. Dan maak je Hem en Jezus deelgenoot van dat diepste verdriet en die vreugde in jou, wat een ander mens nooit zal begrijpen en doorgronden. En God is bij machte om dat diepste verdriet om te zetten in grote vreugde. Kijk maar naar Jezus. Hij stond op uit de dood en zijn diepste verdriet werd de grootste vreugde voor de wereld.
Daarom dat koning David in zijn diepste verdriet zijn ziel aanspreekt met de woorden:

Psalmen 42:5  / NBV
Wat ben je bedroefd, mijn ziel, 
‭en onrustig in mij. 
‭Vestig je hoop op God, 
‭eens zal ik hem weer loven, 
‭mijn God die mij ziet en redt. 
‭‭ 



‭‭ 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand