Goed mens

Spreuken 14:14. Wat maakt een mens goed?

14 ‭‭Wie afdwaalt krijgt zijn verdiende loon, 
‭een goed mens wacht een betere beloning.

Vader, U bent goed.


Wat maakt een mens goed genoeg om de hemel als beloning te ontvangen? Dat is waar het in dit vers over gaat. Velen zijn van mening dat als de weegschaal maar doorslaat naar de goede daden, het ook wel goed zal komen en je goed genoeg bent. Maar is dat wel zo? Paulus zegt in de brief naar de Romeinen het volgende over een goed mens zijn:

Romeinen 3:12  / NBG51
12 ‭‭allen zijn afgeweken, tezamen zijn zij onnut geworden; er is niemand, die doet wat goed is, zelfs ‭niet‭ ‭een‭.‭ 

Goed is zoals God, die de mens gemaakt heeft, het bedoeld heeft toen hij de mens schiep. Dat was een situatie waarin we bij Hem en met Hem konden leven in het paradijs. Door de ongehoorzaamheid van de mens veranderde die situatie. De mens voegde zonde aan het oorspronkelijke concept toe en maakte het onmogelijk om bij en met God te kunnen leven. Zonde is namelijk duisternis en God is licht. Die twee gaan nooit samen. En als het oorspronkelijke concept gewijzigd wordt, dan is het niet meer goed. 
Een vrij hopeloze situatie lijkt het. Niemand is dus goed! Is dat echt zo? Nee, gelukkig niet. Er heeft ooit een mens geleefd die wel voldeed aan dat oorspronkelijke concept, Jezus! En zoals Adam en Eva de prijs betaalden van hun ongehoorzaamheid, gescheiden van God leven, zo betaalde Jezus de prijs om ons weer in de originele staat terug te brengen. Hij gaf zijn leven, zoadat wij kunnen Leven!
Het enige wat nodig is om weer een goed mens te worden en de beloning van de hemel te ontvangen is dat je wordt als Jezus en dat kán! Prijs de Heer! Als je in Hem gelooft en Hem wilt volgen, dan ontvang je zijn leven, zijn natuur, door de Heilige Geest die in je komt wonen, en ben je een goed mens. Dan ziet God het oorspronkelijke concept in jou, zijn Zoon, en dan is het goed. Ook al maak je nog steeds fouten. Daar weet Jezus wel raad mee. Die mogen we belijden en Hij vergeeft ze. Hij heeft namelijk de prijs voor onze zonden betaald met zijn eigen bloed. 
Wil jij een goed mens worden? Vraag Jezus dan in jou te komen wonen en grote schoonmaak te houden van alle zaken die niet horen bij het oorspronkelijke concept. Hij zal het doen en het zal je compleet vernieuwen.
‭‭ 
2Corinthiërs 5:17  / NBV
17 ‭‭Daarom ook is iemand die één met Christus is, een nieuwe schepping. Het oude is voorbij, het nieuwe is gekomen.‭ 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand