Zoet

Spreuken 27:7. Wat waardeer jij?

7 ‭Wie genoeg te eten heeft, veracht de zoetste honing, 
‭voor wie honger heeft, is al het bittere zoet.

Open harten


Smaakt een bruine boterham je nog goed als je net de overdaad aan eten van Kerst en Nieuwjaar achter de rug hebt? De spreuk van vandaag schetst een probleem waar velen in het rijke westen mee te maken hebben. Hoe meer je van iets hebt, hoe minder je het gaat waarderen. De lat wordt steeds verlegd om waardering te ervaren. Steeds maar meer, nooit genoeg. 
Voor een hongerige is het precies andersom. Hoe minder je van iets hebt, hoe meer je het gaat waarderen.
De geschiedenis van het manna in de woestijn is een sprekend voorbeeld van hoe het mis kan gaan. Verlangend naar de vleespotten van Egypte moppert het volk over het honingzoete manna. God geeft ze kwartels tot ze er misselijk van worden.

Numeri 11:18-20  / NBV
18 ‭En tegen het volk moet je zeggen: “Zorg ervoor dat u morgen rein bent, dan krijgt u vlees te eten. U hebt immers bij de ‭HEER‭ geklaagd dat u geen vlees hebt en dat u het in Egypte zo goed had? Welnu, de ‭HEER‭ zal u vlees geven-en vlees eten zult u!19 ‭Niet zomaar één dag, niet twee dagen, niet vijf of tien of twintig dagen,20 ‭maar een volle maand, tot het u de neus uit komt en u er misselijk van wordt. Want u hebt de ‭HEER‭, die in uw midden is, geminacht door erover te klagen dat u uit Egypte bent weggegaan.”’

Het manna staat ook voor het Woord van God dat we dagelijks tot ons mogen nemen. Een bruine, voedzame boterham in plaats van een gebakje. Leer je tevreden te zijn met die dagelijkse bruine boterham, dan zul je er wel bij varen. Dan worden zelfs de bittere levenservaringen zoet. 
Bij veel mensen is het Woord van God in de kast verdwenen of een app die naar de achtergrond is geraakt. Gisteravond vlak voor twaalf uur werden er door verschillende landgenoten wensen uitgesproken voor het nieuwe jaar. Niet één ging over groeien in de relatie met God. Ik wens je toe dat het Woord van God een lamp voor je voet zal zijn en een licht op je pad. Dat je die dagelijkse bruine boterham blijvend en groeiend waarderen zal.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand