Wijze woorden

Spreuken 20:15. Waar zijn wijze woorden te vinden?

15 ‭Goud en edelstenen zijn er genoeg, 
‭maar wijze woorden zijn een zeldzaamheid.

Ware wijsheid.


Goud en edelstenen zijn er genoeg, maar je moet er wel naar zoeken. Ze liggen niet voor het oprapen. Laat staan wijze woorden. Die zijn door mensen niet te vinden. Job 28 laat dat heel beeldend zien. Alleen God weet waar die ware wijsheid verblijft. Hij houdt het niet voor zichzelf, maar geeft het aan wie er oprecht naar zoeken. Een tipje van de sluier licht Job alvast op wanneer hij hoofdstuk 28 afsluit met de woorden:

Job 28:28  / NBV
28 ‭En hij sprak tot de mens: 
‭‘Ontzag voor de Heer–dat is wijsheid; 
‭het kwaad mijden–dat is inzicht.’

Dat is een mooie opdracht voor vandaag. Wijze woorden spreken waaruit blijkt dat je in ontzag voor God leeft. Wijze woorden spreken waaruit blijkt dat je het kwaad uit de weg gaat. Misschien zijn dat woorden waaruit blijkt dat je berouw hebt over het kwaad dat je toegestaan hebt te woekeren in je leven. Weet dan dat berouw leidt tot vergeving, vergeving tot reiniging en reiniging tot de mogelijkheid om je te laten vullen met zijn wijsheid. 
Het kunnen ook wijze woorden zijn waarmee je weerstand biedt tegen het kwaad, zoals Jezus deed toen Hij verzocht werd in de woestijn door de duivel. ‘Er staat geschreven!’ Wijze woorden van kracht uit de Bijbel, als een machtig wapen om het kwaad te wederstaan. Zeker naarmate de wederkomst van Jezus dichterbij komt is het zaak deze wijze woorden van kracht te kennen en te gebruiken.
Wijze woorden voor wie Jezus van harte dient en volgt. Hij wil het je geven, ware wijsheid.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand