Gruwel

Spreuken 20:10. Wat zijn bij het zaken doen jouw principes en waar baseer je die op?

10 ‭Twee gewichten om te wegen, twee maten om te meten, 
‭beide zijn de ‭HEER‭ een gruwel.

Neem mijn houding, mijn motieven, mijn woorden en mijn daden.


Kopen en verkopen, we doen het allemaal. Van Marktplaats wordt gretig gebruik gemaakt om onze spullen te verhandelen. Werkgevers doen hun best om goed te verdienen. Toch zie je veel onrecht in dit alles. Als we kopen moet het als maar goedkoper en als we verkopen vragen we vaak meer dan de werkelijke waarde. Gebreken worden verzwegen en zaken worden vaak mooier voorgedaan dan ze in werkelijkheid zijn. Bedrijven lijken hun klant als koning te behandelen, maar bij de achterdeur is altijd ergens een verdienmodel te vinden, waar je bij de voordeur niets over hoort. 
Eergisteren schreef ik nog dat de kloof tussen rijk en arm steeds groter wordt. Vandaag stond in de NOS app het volgende bericht: ‘Vermogensongelijkheid groter dan gedacht’. Kortom, we doen iets niets goed als het gaat om handel en geld verdienen. 
Wie gaat er vanaf vandaag een eerlijke prijs vragen voor wat hij wil verkopen of gaat eens wat vaker iets weggeven zonder daar iets terug voor te moeten krijgen? Wie geeft er vanaf vandaag een eerlijke prijs voor wat hij wil kopen en misschien wel wat meer wanneer de ander het heel goed kan gebruiken? Wie communiceert vanaf vandaag aan de voordeur over de verdienmodellen die aan de achterdeur klaarstaan en is open, transparant en eerlijk over de wijze van handel drijven? Wie let niet alleen op zijn eigen belang, maar ook op die van de ander?

Filippenzen 2:3-4  / NBV
3 ‭Handel niet uit geldingsdrang of eigenwaan, maar acht in alle bescheidenheid de ander belangrijker dan uzelf.4 ‭Heb niet alleen uw eigen belangen voor ogen, maar ook die van de ander.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand