Ruzie

Spreuken 20:3. Wil jij ruzies vermijden en hoe doe je dat dan?

3 ‭Het strekt een mens tot eer om ruzie te vermijden, 
‭een dwaas stort zich in een woordenstrijd.

De vrede van God zij met jou.

Waar mensen samenleven en -werken zullen er altijd meningsverschillen zijn. In je familie, op je werk en in de kerk. Gisteren werd ik nog geconfronteerd met zo’n meningsverschil en dan is het zaak dat je goed nadenkt over de houding waarvoor je kiest. 
Ga je er altijd vol in met als doel je zin te krijgen of jouw mening te uiten en schuw je de weg van ruzie niet om dat doel te bereiken of kies je de weg van de vrede, vermijd je ruzie, leg je de wapens neer, vergeef je beledigingen en kies je voor liefhebben? Deze Spreuk helpt mij in ieder geval de goede keuzes te maken.
Abraham zat in een ruzie-situatie met zijn neef Lot. Hun herders hadden onderling flink mot. Kijk eens hoe hij dit oploste. Zitten daar voor jou handvatten in om ruzies te voorkomen en/of te beslechten?

Genesis 13:1-11  / NBV
1 ‭Vanuit Egypte trok Abram, met zijn vrouw en zijn bezittingen, weer naar de Negev. Lot ging met hem mee.2 ‭Abram was bijzonder rijk: hij had veel vee, zilver en goud.3 ‭Vanuit de Negev trok hij geleidelijk verder, tot aan Betel, tot aan de plaats tussen Betel en Ai waar zijn tent vroeger al had gestaan4 ‭en waar hij toen een altaar had gebouwd. Daar riep Abram de naam van de ‭HEER‭ aan.5 ‭Ook Lot, die met Abram was meegekomen, bezat schapen, geiten, runderen en tenten.6 ‭Beiden bezaten zo veel vee dat er te weinig land was om bij elkaar te blijven wonen.7 ‭Hierdoor ontstond er ruzie tussen de herders van Abrams vee en de herders van Lots vee, en ook woonden in die tijd de KanaƤnieten en de Perizzieten nog in het land.8 ‭Daarom zei Abram tegen Lot: ‘Waarom zouden we ruziemaken, jij en ik, of jouw herders en de mijne? We zijn toch familie?9 ‭Het is maar beter dat we uiteengaan. Het hele land ligt voor je open. Als jij naar links gaat, ga ik naar rechts; als jij naar rechts gaat, ga ik naar links.’10 ‭Lot liet zijn blik rondgaan en zag hoe rijk aan water de hele Jordaanvallei was; voordat Sodom en Gomorra door de ‭HEER‭ werden verwoest, was de vallei tot aan Soar toe even waterrijk als de tuin van de ‭HEER‭ en als Egypte.11 ‭Daarom koos Lot voor zichzelf de Jordaanvallei en trok in oostelijke richting. Zo gingen ze uiteen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand