Stad

Nehemia 2:3, HSV

‭3‭ ‭Ik zei tegen de koning: Moge de koning in eeuwigheid leven! Waarom zou mijn gezicht niet verdrietig staan, als de stad, de plaats van de graven van mijn vaderen verwoest ligt en zijn poorten door vuur verteerd zijn?‭


#Stad 

Hoe gaat het met het geestelijk leven in de ‘stad’ waar jij woont?


Zie hier de reactie van Nehemia op de vraag van de koning. Vier maanden na zijn gebed of God hem in de gelegenheid wilde stellen om de koning om een gunst te vragen, krijgt hij nu de kans. Nehemia kent echter zijn plaats aan het hof en uit eerst zijn respect voor de koning.

Zo hebben we allemaal onze plaats in de maatschappij en is het goed dat je daarmee rekening houdt als je de Heer wilt dienen. Bescheidenheid siert de mens en brengt Nehemia in deze situatie ook verder.

Hij doet verslag van de erbarmelijke situatie in zijn stad, Jeruzalem. Niet met de wens om de roem en rijkdom van weleer te herstellen, maar om te bouwen aan de toekomst van de stad. De voorvaderen van Nehemia zagen de toekomst van Jeruzalem en wilde daarom daar begraven worden, omdat ze dichtbij de vervulling van die toekomst wilde zijn, de wederkomst van Jezus. In Hebreeën wordt daar het volgende over gezegd:


Hebreeën 11:13, BasisBijbel

‭13‭ ‭Vol geloof in God zijn zij allemaal gestorven, zonder dat ze hebben gekregen wat hun was beloofd. Ze hebben het alleen uit de verte gezien en geloofd, en ze waren er blij mee. Ze wisten dat ze als vreemdelingen op deze aarde woonden.‭


Als het gaat om onze stad en de gemeente, de gelovigen, in de stad, dan is het volgende van belang:

  • Weten hoe het er voor staat met het geestelijk leven in de stad.
  • Weten wat de toekomst is die God heeft voor de gemeente.
  • Je realiseren dat de ongelovige inwoners van je stad geen deel uitmaken van deze toekomst.
  • Weten wat jouw bijdrage is in het bouwen aan deze toekomst.


Nehemia was vervuld met verdriet over de toestand van Jeruzalem. Wat zie jij als je naar jouw woonplaats kijkt en wat doet dat met jou?

Sinds een half jaar ben ik betrokken bij een gebedsbeweging voor de stad waar ik woon. Regelmatig vragen we aan de Heer hoe het er voor staat met onze stad. Hier een lijstje van wat de Heer ons heeft laten zien tot nu toe:

  • Hekserij.
  • Wantrouwen.
  • Dwaalleringen.
  • Vrijmetselarij.
  • Ontucht.
  • Zelfmoord.


Vul dit lijstje gerust aan met de dingen die God jou laat zien. Wij werden er verdrietig van, maar ook strijdbaar. Wij willen bouwen aan de toekomst die God heeft voor de gemeente en doen dat voor de plaats waar wij wonen. Dit is die toekomst:


Efeziërs 5:25-27, HSV

‭25‭ ‭Mannen, heb uw eigen vrouw lief, zoals ook Christus de gemeente liefgehad heeft en Zich voor haar heeft overgegeven,‭ ‭26‭ ‭opdat Hij haar zou heiligen, door ‭haar‭ te reinigen met het waterbad door het Woord,‭ ‭27‭ ‭opdat Hij haar in heerlijkheid voor Zich zou plaatsen, een gemeente zonder smet of rimpel of iets dergelijks, maar dat zij heilig en smetteloos zou zijn.‭


Pak je kans om daar aan mee te bouwen, zoals Nehemia hier zijn kans pakt bij de koning. Zijn gebed wordt verhoord, omdat God dat wil. 

Onze gebeden voor onze stad worden verhoord, omdat Hij wil dat wij straks allemaal zonder smet of rimpel of iets dergelijks, heilig en smetteloos voor Hem staan als Jezus terugkomt. Dat is onze toekomst en daaraan bouwen wij. 


Ga op weg.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Lijntje naar boven

Strijd

Omgaan met weerstand